Avtalsrörelsen

Hotellstrejken avblåst

Ett nytt avtal för hotell- och restauranganställda blev klart i natt. Endast några timmar innan det första strejkvarslet mot 19 hotell skulle ha trätt i kraft.

Publicerad

Både Hotell- och restaurangfacket, HRF, och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare sade i natt ja till budet från medlarna. Därmed avblåstes strejken som skulle ha börjat klockan 04.00 i dag på morgonen.

Det nya avtalet, som sträcker sig över 25 månader, ger löneökningar på 4,8 procent, redovisar SHR. Kostnadsökningarna stannar dock på 3,85 procent eftersom avtalet innehåller en del kostnadsreduceringar till fördel för arbetsgivarna. Som att minimilönerna inte höjs lika mycket. Avtalet stämmer därmed överens med övriga träffade avtal på arbetsmarknaden, påpekar arbetsgivarna. De framhåller också att det nya avtalet innebär ett genombrott för lokal lönebildning.
– Möjligheten att premiera de anställda som är ambitiösa och vill utvecklas i sitt yrke kommer att höja den allmänna kvalitén i branschen, säger SHRs vd Mats Hulth.

Facket redovisar lönehöjningen i kronor, inte i för procent. I stället för de krävda 1 028 kronor på två år får facket nöja sig med 980 kronor på 25 månader; 400 kronor i månaden från den 1 maj i år och ytterligare 580 kronor den 1 maj 2011.

- Det är skönt att ha ett avtal, i en förhandling är det alltid ta och ge, men 980 kronor i lönenivå och ett genombrott i anställningsformen ”extra vid behov” känns bra, säger HRFs ordförande Ella Niia.

Extra anställning vid behov har tagits bort i det nya avtalet. Det ersätts av ”arbete för enstaka dagar”, dagar som inte kan schemaläggas och som parterna lokalt ska komma överens om. Mats Hulth menar att den lösningen garanterar att flexibiliteten i avtalet bibehålls, vilket är ett måste i branschen. Efterfrågan varierar mycket beroende på sådant som att bröllop sällan hålls på måndagar.