HRF tar sikte på lönepotten

2019-10-01 14:13 Emilie Stendahl  
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka

Vart tog lönepotten vägen egentligen? Det undersöker nu Hotell- och restaurangfacket inför avtalsrörelsen 2020.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har skickat ut en enkät till cirka 9 000 medlemmar för att ta reda på mer om hur lönepotten har använts. Förbundet misstänker att potten ibland uteblir eller används fel och att det leder till att lönerna pressas ned.

– Vi tror att man i vissa fall använder potten för att höja tarifflönerna, till exempel när anställda ska gå från ungdomslön till vuxenlön. Det kan ju också vara så att man har ”glömt” lägga ut pottdelen. Då har arbetsgivaren i praktiken stulit lön från de anställda. Men vi vet ju inte. Det är därför vi skickar ut den här enkäten, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF till tidningen Hotellrevyn.

Läs mer: 4 frågor om avtalsrörelsen 2020...

Under 2018 skulle löneökningarna ha legat på 550 kronor per månad i snitt, enligt avtalet. I stället landade de på 284 kronor i snitt. Till viss del kan det bero på den höga personalomsättningen i branschen, men det kan också bero på att potten har använts fel, skriver tidningen Hotellrevyn.

Nu hoppas Hotell- och restaurangfacket att enkäten till medlemmarna ska ge svar som går att använda i avtalsrörelsen 2020.

Emilie Stendahl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna