Avtalsrörelsen

Hundratals avtal återstår i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen är långt ifrån över. Mer än 300 avtal återstår att förhandla om.<br>- Det finns en lång rad tillfällen där det kan stöka till det, säger Claes Stråth, Medlingsinstitutets generaldirektör.

Publicerad

Hittills har det stökat till sig i tolv fall, enligt Claes Stråth på Studieförbundet Näringsliv och Samhälles (SNS) seminarium ”Hur har avtalsrörelsen 2013 fungerat?” i förra veckan. Byggnads, Elektrikerna, Transport och Kommunal har varslat liksom också arbetsgivarna i Almega. Inget varsel har lagts från något av industriförbunden. Att industriavtalet är klart är ingen garanti för att resten av avtalsrörelsen kommer att bli lugn.

Det är alltså alldeles för tidigt att summera 2013 års avtalsrörelse. Till exempel har parterna inom staten inte börjat förhandla än. De växlar avtalskrav först den 19 juni.

Förhandlingsledare för över 100 000 medlemmar i de åtta förbunden inom OFR/SPO är Åsa Erba Stenhammar på fackförbundet ST. Vilka de fackliga kraven är rent konkret kan hon inte säga något om ännu. Men det handlar om att hitta skrivningar i avtalet som ger stöd för en bra löneprocess och om hur arbetsmiljön ska kunna förbättras. Vad som kan göras för att komma till rätta med det hot och våld på jobbet som de som arbetar inom polisen, ungdomsanstalter och så vidare utsätts för. Hotbilden har spritt sig till andra medlemsgrupper, menar hon. Även handläggare inom Försäkringskassan och andra myndigheter drabbas nu av hot och våld.

- Man måste kunna göra det här jobbet utan att känna sig hotad. Det är en ambition vi delar med motparten, sedan handlar det om hur vi ska göra för att nå det, säger Åsa Erba Stenhammar.