Avtalsrörelsen

Industriavtalet kan få en ny vår

– Vi är överens om att sätta oss ned efter helgerna, alla Industriavtalets parter och också tillsammans med Teknikföretagen, för att diskutera hur vi ska ha det i fortsättningen, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä.

Publicerad

Även Teknikföretagen är positiva till att diskutera Industriavtalets fortsättning på nyåret. Vilket de också ska göra tillsammans med avtalets samtliga nuvarande parter. Det finns en samsyn om att de ordningsregler som finns inom Industriavtalet är bra. Det skapar ordning och reda att veta att förhandlingarna ska börja tre månader innan avtalen löper ut till exempel.

I och med att Teknikföretagen dragit sig ur Industriavtalet har de i nästa avtalsrörelse med IF Metall inte Industriavtalets ordningsregler att rätta sig efter. Vilken förhandlingsordning de ska ha i stället är också något som de ska sätta sig ned och diskutera efter helgerna.

– Den processen får dock inte störa den andra processen om Industriavtalets framtid, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Han anser att Teknikföretagens avhopp från Industriavtalet inte beror på något annat än att de tyckte att IF Metalls krav var för höga.

– De ansåg att våra krav inte ställdes utifrån förhållandena i industrin utan utifrån alla LO-förbunden. De ville ha noll i löneökningar.

Men Veli-Pekka Säikkälä menar att de träffade avtalen bara var lite högre än i konkurrentländerna. Och att det kan försvaras av att Sverige haft högre produktivitet och lägre lönenivåer än exempelvis Tyskland.

– Facit har ju visat att industrin hämtat sig rejält, årets 0,9 procent i löneökningar klarar den galant. Bonusfesten som drar igång nu talar om att det finns pengar att hämta, säger han.