Avtalsrörelsen

Industriavtalets väktare: Gå inte på Pappers pr

I går på ett möte om avtalsrörelsen kritiserade Industriavtalets opartiska ordförande Benne Lantz rubriken ”Pappers bröt igenom industrinormen”. Den var införd både i Senaste nytt från Avtalsfronten och på www.lag-avtal.se den 27 april.

Publicerad

Benne Lantz medverkade i ett möte som Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, hade kallat till i dag på tisdagsmorgonen om den pågående avtalsrörelsen och uppsägningen av Industriavtalet. Det var när Pappers strejk kom på tal som Benne Lantz vände sig emot att Pappers hade ”hyllats” med rubriken ”Pappers bröt igenom industrinormen”.

Artikeln handlade om att Pappers och Skogsindustrierna kommit överens och att strejken var avblåst. Pappers förhandlare Matts Jutterström sa att de knäckt det så kallade taket som Urban Bäckström sa var fastlagt och visat att det gick att komma igenom taket.
– Då ska man komma ihåg att de bara fick en tiondel mer, tillade Benne Lantz.
Claes Stråth, Medlingsinstitutets gd, som också medverkade i mötet fyllde i:

– Jag såg också den retoriken, men Pappers är ju en del av industrinormen, slog de igenom sig själva då?


Att Pappers strejkade tillskrev Benne Lantz förbundets nya ledning och att man lät politiken – det är ju valår – påverka. Claes Stråth ansåg att Pappers varsel inte bara var riktat mot arbetsgivarorganisationen utan mot mycket annat också.


– Jag ser varslen som ett utryck för påfrestningar på Industriavtalet. Ett annat resultat av detta är Teknikföretagens uppsägning av Industriavtalet.


Claes Stråth menade att den norm som sattes – 3,5 procent på två år – har följts rätt bra i den här avtalsrörelsen.