Avtalsrörelsen

Industrifacken bojkottade
Medlingsinstitutets konferens

På uppdrag av förste vice riksbankschefen Svante Öberg arrangerade Medlingsinstitutet i dag, fredag, en konferens om den ekonomiska krisens effekter för lönebildningen. <br/> – Vi har valt att inte gå dit, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Publicerad

Generaldirektör Claes Stråth inledde med att förklara att det är Medlingsinstitutets uppgift att verka för en väl fungerande lönebildning. Han presenterade Svante Öberg som pappa till Medlingsinstitutet eller snarare barnmorska. Det var Svante Öbergs utredning som ledde till att institutet bildades 2000.

– Lönebildning och penningpolitik hänger ihop, Riksbanken följer därför avtalsförhandlingarna noga, sa förste vice riksbankschef Svante Öberg.
Han beskrev prognosen för den ekonomiska utvecklingen som svagt positiv men osäker. Han poängterade att skillnaderna mellan olika branscher är ovanligt stora och att exportindustrin är hårdast drabbad av finanskrisen. Men att den konkurrensutsatta sektorn bör fortsätta vara lönenormerande. 
– Med hänsyn till den utdragna återhämtningen och den svaga arbetsmarknaden förefaller utrymmet för löneökningar vara mycket begränsat.

Utrymmet att förhandla om för de kommande tre åren (2010-2012), och då menade Svante Öberg inte bara löneökningsutrymmet, uppskattade han till 2,5 procent – lite mindre i början och mer på slutet. Efter principen att lägre löneökningar leder till lägre inflation och låg ränta, vilket i sin tur leder till utveckling och sysselsättning.


Bland de cirka 200 deltagarna syntes Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe, men inte IF-Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och inte heller någon annan av Teknikföretangens motparter.


– Vi inom Facken inom industrin har kommit överens om att inte delta. Det är fel tidpunkt att prata om nivåfrågor när vi är mitt uppe i avtalsförhandlingar, säger Veli-Pekka Säikkälä.