Avtalsrörelsen

Industrifacken: Därför kräver vi 2,8 procent i löneökningar

Facken inom industrin presenterade på måndagsförmiddagen sina avtalskrav inför 2016 års avtalsrörelse.<br/> -Viktigast är ökad reallön i förening med hög sysselsättning, sa Per-Olof Sjöö, GS ordförande.

Publicerad
Martin Linder Foto: Camilla Svensk

Det var fyra fackliga ordföranden och en förhandlingschef som presenterade Facken inom industrins krav inför den kommande avtalsrörelsen i dag på förmiddagen. Per-Olof Sjöö betonade att Facken inom industrin inte fäster avseende vid tillfälliga faktorer som räntor.

-Det resultat vi uppnådde 2013 är väldigt balanserat. Vår uppgift är inte att lösa Sveriges ekonomi utan att ge våra medlemmar en ökad reallön, sa Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius, sa att visst är det ett problem att tillväxten är fortsatt lägre att industrin utvecklas svagare och att Sverige inte investerar mer än vi gör men konjunkturläget är något bättre.

-Vi utgår från inflationsmålet och kräver ett ettårsavtal.

Unionens nya ordförande Martin Linder gjorde sin debut i sammanhanget och var den som fick tala om siffrorna:

-Vi kräver löneökningar på 2,8 procent, lägstalöner och minimilöner ska också höjas.

Dessutom ingår det i Facken inom industrins avtalskrav att fortsätta avsättningen till flexpension och deltidspension, ett jämställt och hållbart arbetsliv.

Anders Ferbe, IF Metalls ordförande, avslutade med att poängtera att Facken inom industrin med detta avvisar både kraftig nedväxling och kraftig uppväxling.