Ingen strejk på Flygbussarna i dag

2012-04-24 11:29 Elisabet Örnerborg  

Kommunal och Vårdföretagarna är nu överens om hur det nya avtalet för personliga assistenter ska se ut. Sympatistrejken mot flygbussarna har därmed avblåsts.<br/>- Det är bra att vi fått igenom förbättrad anställningstrygghet för personliga assistenter, kommenterar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund överenskommelsen.

Både Vårdföretagarna och Kommunal betonar att tryggheten ska bli bättre med det nya avtalet.

- Tidigare har både assistenten och företaget kunna avsluta anställningen på dagen om någon av parterna velat det. Nu inför vi en ömsesidig uppsägningstid på två veckor, vilket ger ökad trygghet för såväl kunder som assistenter, utan att den grundläggande principen om kundens rätt att välja assistent rubbas, säger Vådföretagarnas vd Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Parterna har också enats om att införa en garanterad sysselsättningsgrad som ger assistenterna en förutsägbar inkomst och företaget möjlighet att fördela arbetstiden under en sexmånadersperiod utifrån kundens behov och önskemål.

Avtalet, som gäller från den 1 mars i år till den 31 maj 2013, ger 644 kronor mer i månaden från den 1 mars. Det motsvarar industrinormen, 2,6 procent på ett år. I dag är medellönen för en personlig assistent 19 500 kronor.

Att även lägstalönerna höjs med 644 kronor är Kommunals Lenita Granlund nöjd med:

- Det är viktigt för oss att få upp de lägsta lönerna. Därför är jag nöjd med att även lägstalönerna ökar med 644 kronor – vilket motsvarar 4,1 procent.

I och med att parterna kom överens avblåstes nyanställningsblockaden mot sju vårdföretag som pågått sedan i fredags. Sympatistrejken mot flygbussarna som skulle ha börjat i går eftermiddag sköts först upp ett dygn för att sedan ställas in helt och hållet i och med att ursprungskonflikten var löst.

Transportgruppen skickade genast ut ett pressmeddelande med rubriken Strejk på flygbussar avblåst.

- Vi är mycket lättade att vi slipper strejk, även om vi inte förstår varför vi drogs in i denna konflikt från början, säger Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen och Bussarbetsgivarna, i meddelandet.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna