Avtalsrörelsen

Jeppsson: Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, är mycket kritisk till vice riksbankschefen Per Janssons utspel. Foto: TT-Bild

AVTALSRÖRELSEN. Vice riksbankschefen Per Jansson vill se högre löneökningar än hittills. Nu angrips han från arbetsgivarhåll.

Publicerad

– Riksbanken ska inte lägga sig i avtalsrörelsen. Det är parternas sak att hantera den och allt annat skulle vara förödande för den framgångsrika svenska arbetsmarknadsmodell som vi har, säger Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv.

Det är i en intervju i Svenska Dagbladet som vice riksbankschef Per Jansson gör ett utspel om den kommande avtalsrörelsen. Han vill se högre löneökningar än vid senaste avtalsrörelsen, som stannade på ökningar på drygt två procent per år, eller sammantaget 6,5 procent på tre år.

– Jag kan inte se att en något högre löneökningstakt skulle vara ett jättestort problem för Sverige. Man måste titta på vad det innebär för företagens kostnader men det måste också finnas köpkraft hos hushållen, säger Per Jansson till Svenska Dagbladet.

Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten beklagar vice riksbankschefens Per Janssons uttalande.

– Arbetsmarknadens parter har ansvar för avtalsförhandlingarna. Riksbanken har ansvar för prisstabilitet och ska samtidigt stödja målen för den allmänna ekonomiska politiken för att uppnå en hållbar tillväxt och hög sysselsättning, säger hon i ett uttalande.

Kerstin Hellsten påtalar att Industrins fokus i allmänhet och i nästa avtalsrörelse är att förstärka industrins internationella konkurrenskraft.

– Fokus måste alltså vara på hur våra kostnader har utvecklats och kommer att utvecklas i relation till vår omvärld. Sverige har haft högre ökningar av arbetskraftskostnaderna än andra länder de senaste åren. Sverige har därför i dag högre arbetskraftskostnader än flera av våra viktigaste konkurrentländer vilket är ett problem. Per Jansson glömmer alltså att beakta vilken nivå vi befinner oss på, säger hon.

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv är mycket kritisk till Per Janssons utspel.

– Parterna på arbetsmarknaden har inget ansvar för Riksbankens inflationsmål, säger han. Att vice riksbankschefen gör ett sånt uttalande är anmärkningsvärt. Det är produktivitetsutvecklingen och den internationella konkurrenskraften som ska styra ökningen av arbetskraftskostnaderna.