Avtalsrörelsen

Journalister kräver 9,2 miljoner för obetald arbetstid

Enligt Journalistförbundet är det bristerna med schemaläggning och den slarviga hanteringen av arbetstidsförkortningar som ligger bakom ersättningskraven. (Redaktionen på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Scanpix

Journalister på Upsala Nya Tidning har under många år fått jobba för mycket. Det hävdar facket, som på luciadagen stämde UNT och Medieföretagen på totalt 9,2 miljoner kronor.

Publicerad

Tvisten gäller 67 medlemmar som har rätt till allt mellan några tusenlappar till 100 000-tals kronor, enligt Journalistförbundet. Bristerna med schemaläggningen och den slarviga hanteringen av arbetstidsförkortningar har pågått under många år, men blev aktuell först när arbetsgivaren tidigare i år förlängde de anställdas arbetstid. Facket satte sig på tvären. Journalisterna skulle jobba längre dagar utan att få mer i lön. Så blev det. De lokala avtalen sades upp.

I ett mejl som gick ut till journalisterna i augusti skrev den lokala fackklubben: DU SKA INTE TACKA NEJ TILL ATT SKRIVA PÅ ETT NYTT KONTRAKT! Om du tackar nej kommer du med största sannolikhet att förlora jobbet.

UNT använde sig av begreppet teknisk arbetsbrist för att pressa personalen att gå med på förändringar. Ärendet handlar med andra ord inte enbart om betalning till medlemmar som jobbat för mycket utan om tolkningen av olika avtal. Att Journalistförbundet nu väljer att gå till AD bottnar i den segdragna tvisten som inte gått att lösa i samtal mellan parterna.

Hanna Stjärne, UNT:s vd och chefredaktör, säger till sin egen tidning:

- Medieföretagen håller inte med om SJF:s tolkning. SJF hävdar att en del medarbetare skulle ha jobbat 30 timmar i veckan och ändå haft rätt till full lön. UNT är visserligen ett generöst företag, men inte fullt så generöst.

Journalistförbundet och Medieföretagen har lyckats förhandla sig fram till en förlikning i andra frågor i den segdragna tvisten.

UNT köptes upp i slutet av 2009 av NTM-koncernen, som äger flera stora morgontidningar i landet. På varje nyförvärvad tidning har företaget gjort likadant. Alla lokala avtal sägs upp. Personalen tvingas att gå upp i tid utan högre lön. Sedan årsskiftet jobbar journalisterna 40 timmar i veckan i stället för 37,5.