Avtalsrörelsen

Kommittén vill riva upp Lex Laval

Utstationeringskommittén lämnade sitt slutbetänkande i dag på onsdagen. Förslaget ändrar Lex Laval på avgörande punkter, enligt ordföranden Marie Granlund, S.<br/>-Vi tar bort bevisregeln, inför ett särskilt utstationeringskollektivavtal och länder som inte berörs ska inte omfattas alls av Lex Lavals inskränkningar i strejkrätten.

Publicerad
Marie Granlund

Facken ska kunna ta strid för att få till stånd ett särskilt utstationeringskollektivavtal med det utländska företaget. Oberoende av om arbetsgivaren i det företaget säger att han redan har kollektivavtal. Bevisregeln som gick ut på att stridsåtgärder inte fick tas till mot en arbetsgivare som sa att han hade lika eller bättre villkor för sina anställda tas bort.

En nackdel med den regeln var att en arbetsgivare som hävdade att det var så ena dagen, nästa dag kunde bestämma att mycket sämre villkor för sina utstationerade utan att det svenska facket kunde göra något åt det.

Med den utökade strejkrätten för att få till stånd det särskilda utstationeringskollektivavtalet kan facket kontrollera att den utstationerade får den lön och andra villkor hen har rätt till enligt det avtalet. Och den utstationerade ska själv kunna gå till domstol i Sverige – oberoende av om hen är med i facket eller inte – om arbetsgivaren inte följer det särskilda avtalet här. Finns det ett kollektivavtal i hemlandet som är bättre kan den utstationerade förstås gå till domstol där om arbetsgivaren inte följer avtalet.

Men det särskilda avtalet får även i fortsättningen bara innehålla de minimivillkor som gäller enligt EU-rätten. Marie Granlund påpekar att vi måste följa EU-rätten men att det pågår ett förändringsarbete också på EU-nivå.

-Den arbetsrättsliga expertis som deltagit i kommittén är överens om att detta är förenligt med EU-rätten, säger hon.

Marie Granlund betonade också att för att det här ska fungera måste arbetsmarknadens parter lämna in sådana avtal till Arbetsmiljöverket. Hittills är det bara några få som gjort det. I de fall Arbetsmiljöverket inte har fått in några avtal måste verket tolka kollektivavtalen och se vad som är minimivillkor i dem för att kunna informera utstationerande företag om de villkor som gäller här.

Kommitténs förslag innehåller också en lösning på när bärplockare och it-tekniker från länder utanför EU-EES-området inte får den lön de har blivit lovade, via Migrationsverket. För att få arbetstillstånd krävs att man ska arbeta till den lön som gäller enligt kollektivavtalet i branschen.

Genom att ta bort länder utanför EU-EES-området från Lex Laval helt så kan facket hålla koll på att de verkligen får rätt lön och villkor och annars ta till strid för att se till att de får det. I alla fall efter den 1 januari 2017 då de nya reglerna föreslås träda i kraft. Dessförinnan ska betänkandet "Översyn av Lex Laval", SOU 2015:83 remissbehandlas, en proposition skrivas och ett beslut i riksdagen tas.