Avtalsrörelsen

Kommunal varslar: Almega frångår märket för personliga assistenter

Enligt Almega är en orsak till konflikten att regeringen beslutat att inte höja assistansersättning i samma nivå som de kollektivavtalade lönerna. Foto: Alloverpresss
-Vi som leder Kommunal har naturligtvis anledning att vara självkritiska. Jag funderar självklart på om jag hade kunnat skaffa mig mer information eller gjort något annorlunda, men just nu känns det viktigt att fokusera framåt och därför känns arbetet med åtgärdsplanen viktigt, säger Lenita Granlund. Foto: Jörgen Appelgren

Kommunal och Almega Vårdföretagarna kommer inte överens om lönenivån. Fackförbundet varslar i dag om konflikt bland personliga assistenter. Arbetsgivarna skyller på regeringen.

Publicerad

Kommunal varslar nu om konflikt för personliga assistenter inom privat sektor. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna frångår industrimärkets norm om 2,2 procent i löneökning.

De personliga assistenterna erbjuds 0,8 procent - en lägre ökning än vad resten av arbetsmarknaden fått, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

I förra veckan återupptogs förhandlingarna för personliga assistenter och för personal inom förskola och skola. Kommunals medlemmar vill i de avtalsområdena se ökad anställningstrygghet och en löneutveckling som går i takt med resten av arbetsmarknaden, skriver Kommunals förhandlingschef Lenita Granlund i sin blogg.

Avtalet för personliga assistenter med vårdföretagarna gick ut 30 juni. ”Då vi inte kunde komma överens före semestrarna pausade vi förhandlingarna.”

Förra torsdagen träffades parterna igen. Så här sa Lenita Granlund om läget då:

- Vi hoppas att inom kort komma överens om ett nytt avtal, men läget är bekymmersamt.

Arbetsgivarna var också bekymrade.

David Wästberg hos Vårdföretagarna ser tre problem:

1. Den lägre ungdomsarbetsgivaravgiften är avskaffad av regeringen. ”Det drabbar hårt eftersom det är många unga i branschen”.

2. Assistansersättning från staten ökar med bara 1,4 procent i år och med 1.4 procent nästa år. ”Vilket är betydligt under märket.”

3. Försäkringskassan som betalar ut bidraget går nu över från förskottsbetalning till efterskottsbetalning.

David Wästberg uppskattar att avtalet omfattar 50 000 anställda och 250 företag.