Avtalsrörelsen

Kommunal varslar efter tvärstopp i förhandling med Almega

– Arbetsgivarna som representerar vårdjättar med miljardvinster anser sig tydligen inte ha råd att erbjuda anständiga löner och villkor för välfärdsarbetarna, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin Foto: Kommunal

Kommunals låglönesatsning på undersköterskor har tagit tvärstopp i förhandlingarna med de privata vårdgivarna i Almega. Därför varslat förbundet om strejk och nyanställningsblockad.

Publicerad

– Detta är skamligt. Under året har Kommunal förhandlat fram totalt 70 nya kollektivavtal och enats med samtliga motparter utan konflikt. Men arbetsgivarna som representerar vårdjättar med miljardvinster anser sig tydligen inte ha råd att erbjuda anständiga löner och villkor för välfärdsarbetarna, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Varslet träder i kraft vid lunchtid på luciadagen om inte parterna kommer överens innan dess. Det omfattar undersköterskor, chaufförer, vaktmästare och kökspersonal.

I årets avtalsrörelse valde Kommunal ut undersköterskorna för en speciell låglönesatsning. I förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting, SKL, drev förbundet igenom fem hundra kronor extra till gruppen. Undersköterskorna fick sammanlagt fick 1 020 kronor i löneökning. Det motsvarar över 4 procent medan övriga kommunalare fick hålla sig inom märket på 2,2 procent.

Motsvarande satsning har även förhandlats fram med arbetsgivarna anslutna till arbetsgivarorganisationerna KF.

Motparten Almega Vårdföretagarna betecknar varslet som onödigt.

– Parterna står så nära varandra att det är ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandlingslösning utan konfliktåtgärder, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett uttalande.

Nu kommer Medlingsinstitutet kopplas in i förhandlingarna.