Avtalsrörelsen

Kommunals avtal gäller inte blåbär

– Våra kollektivavtal gäller för plockning av odlade bär och odlad svamp, säger Kommunals Lasse Thörn. För blåbärs- och lingonplockning saknas avtalsreglering.

Publicerad

Kommunalarbetareförbundet organiserar dem som plockar odlade bär, som jordgubbar. Förbundet vann en tvist i Arbetsdomstolen 2007 mellan två medlemmar – två polska jordgubbsplockare – och en företagare i Ödeshög. Trots att företagaren inte var bunden av något kollektivavtal, betydde de individuella anställningsavtalen att bärplockarnas lön, övertidsersättning och semesterersättning skulle stämma överens med Kommunals avtal. Det avgjorde AD enhälligt i dom 1/2007.

Att plocka blåbär och lingon var förut bara en fritidssyssla, förklarar Lasse Thörn, chef för Kommunals arbetsrätts- och kollektivavtalsenhet.  De som plockade mycket kunde sälja bär upp till en viss summa skattefritt.  Men de senaste fyra, fem åren har det blivit en arbetsmarknad, som det inte finns kollektivavtal för.

Och till skillnad från AD-domens två polskor som plockade jordgubbar, är tydligen de thailändare som nu protesterar mot sina arbetsvillkor anställda av utländska bemanningsföretag. En förklaring till att de företagen inte mötts av samma krav på kollektivavtal som till exempel Laval möttes av i Vaxholm är alltså att bygga skolor, men inte att plocka blåbär, har ansetts som arbete.

Lasse Thörn menar att det är viktigt att frågan utreds inom LO.

– Det är LO som äger frågan. Den kräver en del kartläggningsarbete, säger han.