Avtalsrörelsen

Kyrkans avtalsrörelse: Arbetsgivarna ger upp

Förhandlingarna inom kyrkan har pågått i åtta månader utan att parterna kommit en millimeter närmare varandra. Foto: TT-Bild

Förhandlingar inom kyrkan om ett nytt kollektivavtal har spruckit. På onsdagskvällen gav arbetsgivarna upp och låter det nuvarande avtalet löpa tillsvidare. Därmed behåller prästerna än så länge sina arbetstidsregler, som de försvarat med alla krafter.

Publicerad

Förhandlingarna inom kyrkan har pågått i åtta månader, utan att Saco-förbundet Kyrkans akademikerförbund och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, kommit en millimeter närmare varandra.

Nu anklagar arbetsgivarna Saco-facket för påhopp och smutskastning i ett pressmeddelande. Facket har bland annat liknat förslaget om årsarbetstid vid i det närmaste slavliknande villkor och gått hårt åt den S-märkta ordföranden Jösta Claeson.

Detta är ett av skälen till att Skao frånträder förhandlingarna, men Jösta Claeson hoppas ändå att de snart återupptas och parterna kommer överens innan årsskiftet.

– Ja, det är självklart. Oavsett om jag tycker att Kyrkans akademikerförbund betett sig illa så är det naturligtvis ett misslyckande för alla om vi inte kan komma fram till en överenskommelse, säger han till Lag & Avtal.

– Jag hoppas att alla tar sitt förnuft till fånga och att vi sätter oss ner och pratar. Vi måste fixa det här.

Nu medger Skao för första gången offentligt att deras bud är ett förslag om årsarbetstid utan OB- och övertidsersättningar. Samtidigt säger man sig vara berett att kompromissa under förutsättning att facket kommer med ett motförslag.

I slutet av maj gjorde Skao upp med fem andra fackförbund på kyrkans område, utan att i de avtalen få igenom årsarbetstid på central nivå.

På TCO-förbundet Vision, som också har en del präster bland sina 4 500 medlemmar på området, anser man inte arbetstidsfrågan löst.

– Nej, det är den inte, men lokalt kan man teckna avtal om andra arbetstidsmodeller, säger Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på Vision.

Det innebär att präster som inte kommer överens om annat får behålla sina extra 15 fridagar. Arbetsgivarna betonar däremot att fridagarna temporärt är kvar fram till årsskiftet i de andra uppgörelserna. Målet är att få en avtal med Kyrkans Akademikerförbund och likalydande bestämmelser på den punkten.

Arbetsgivarnas beslut att frånträda förhandlingarna innebär också att de båda medlarna som varit inkopplade sedan i våras avslutar sitt uppdrag. Om förhandlingarna ska återupptas måste det ske direkt mellan parterna.

Lag & Avtal har sökt Kyrkans akademikerförbund för en kommentar.