Avtalsrörelsen

Lärarförbunden irriterar SKL

Det fyraåriga avtalet ger 4,2 procent i löneökningar för lärarna. Foto: Scanpix

Förra veckan gick Sveriges Kommuner och Landsting ut med ett "Arbetsgivarnytt" om att Lärarnas Riksförbund driver en kampanj. Detta sedan Arbetsmiljöverket hade fått in anmälningar om stressade lärare och förelagt kommuner att prioritera bland lärarnas uppgifter. Nu är det Lärarförbundets tur.

Publicerad

Lärarförbundet har fått ett ampert brev undertecknat av SKL:s arbetsrättschef Sophie Thörne. Hon anser att förbundet, till skillnad från SKL:s andra motparter, alltid hör av sig i allra sista stund. Något som förlänger alla tvister i onödan. Hon misstänker att Lärarförbundet satt i system att komma in med krav på central förhandling i anställningsskyddstvister så sent som möjligt. Med det blir alla sådana ärenden dyrare för arbetsgivaren.

"SKL har ett tryck från sina medlemmar att handläggningen av tvister måste stramas upp, framför allt när det gäller tidsutdräkten", skriver Sophie Thörne. Hon hänvisar också till att Jonas Malmbergs utredning tog upp problemet med de långa handläggningstiderna i arbetsrättsliga ärenden.

– Om hon vill ändra något så är det väl fel väg att gå så länge vi håller oss inom ramen för den preskriptionstid som kollektivavtalet ger, säger Ove Rang, samordnare för förbundsjuristerna på Lärarförbundet.

Han menar att Sophie Thörne i så fall ska försöka ändra förhandlingsordningen i stället. Så länge SKL får in ärendena inom fyramånadersfristen så är de ju i rätt tid.

– Och det är vårt problem om de inte är i rätt tid, säger Ove Rang.

Han hänvisar till Fredrik Mandelin, som är den som ansvarar för Lärarförbundets alla former av centrala förhandlingar.

– Det finns ju reglerat i vårt huvudavtal vilka tidsfrister vi har. Ibland blir det sent när det är komplicerade frågor som det tar tid att reda ut. Men det är ingen medveten strategi från vår sida, säger Fredrik Mandelin.

I andra fall går det fortare. Men han tillägger:

– Vi får titta på det här och se om vi kan hitta något som gör att vi blir mer effektiva.