Avtalsrörelsen

Lärarförbundet: Vi vill inte störa den här goda processen

Lärarförbundets kollektivavtal för alla som är anställda i kommuner, landsting, kommunalt ägda företag eller inom arbetsgivarorganisationen Pacta, gäller till den sista mars 2018. Det slöts 2012 och förlängdes med två år den 16 november i år.

Publicerad

– Vi är överens med motparten SKL om att fortsätta ett gemensamt arbete för läraryrkets attraktivitetsökning och för att få bättre förutsättningar för ökade resultat i skolan. Då kom vi överens om den här förlängningen och ett antal arbeten som har de där syftena, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.
Avtalet innehåller inga centralt fastställda garanterade utfall.
– De åren vi har haft avtal utan garanterat utfall har satsningen från de lokala huvudmännen fortsatt och varit stark, säger Mathias Åström.
Men han vill inte säga att det berott just på avsaknaden av garanterat utfall.
– Nej, det beror snarare på insikten av vikten av att uppvärdera läraryrket och på lärarbristen. Vi vill inte störa den här goda processen, säger han.
Lärarförbundets avtal som rör privatskolorna har olika utlöpstider under 2016, 2017 och 2018. Avtalet med Almega går ut hösten 2017. Det statliga läraravtalet för universitetslärarna går ut redan nästa år.
– ­Och det vi har med kyrkan går ut under våren 2016, där har vi förskollärare och kyrkomusiker i rätt stor utsträckning. Man kan alltså säga att det är spridda skurar för oss under de närmsta tre åren, med ett förtida uttag för de kommunala lärarna, säger Mattias Åström.