Avtalsrörelsen

Lenita Granlund: Det har varit otroligt jobbiga förhandlingar

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. Foto: Jörgen Appelgren
Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarna. Foto: Fredrik Welander

Avtalet är klart för de personliga assistenterna. Konflikten, som skulle ha brutit ut i dag, har blåsts av. Detta sedan båda parter har accepterat medlarnas bud. - Vi har förhandlat i fyra månader, och det har varit otroligt jobbiga förhandlingar, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Publicerad

Vårdföretagarnas beslut att säga ja till medlarbudet togs av en oenig styrelse.

Problemet för arbetsgivarna är att regeringen inte höjer ersättningen mer än 1,4 procent och det nya avtalet innebär löneökningar på 2,2 procent räknat från den 1 juli i år.
- Vi tvingades under galgen att acceptera medlarnas bud, säger Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör i en kommentar.


Det är, enligt pressmeddelandet från Almega, mycket svårt för branschen att acceptera kollektivavtal där löneökningarna år efter år överstiger de ersättningar som regeringen betalar ut.


Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund kommenterar uppgörelsen så här till Lag & Avtal:

- Vi har förhandlat i fyra månader,

och det har varit otroligt jobbiga förhandlingar. Den senaste tiden har det bara handlat om att få löneökningar i nivå med ”märket”. Utifrån de förutsättningarna är jag nöjd, säger hon.


Lenita Granlund tillägger:


- Men det är långt kvar tills vi kan känna oss nöjda med de personliga assistenternas villkor. De flesta har bara en visstidsanställning så länge assistansuppdraget pågår, med 14 dagars uppsägningstid, de har timlön och usla förhållanden under jour. Våra medlemmar gör ett viktigt arbete och är proffs på sina jobb. Men om några månader sitter vi i förhandlingar igen.