LO-förbunden eniga om avtalskraven

2012-10-16 08:42 Elisabet Örnerborg  

Slut med särskilda kvinnopotter, som fick IF Metall, Livs och GS att hoppa av LO-samordningen förra gången. Inför 2013 års avtalsrörelse siktar LO-förbunden in sig på alla lågavlönade. - Detta är ett tydligt stöd för kvinnodominerade och lågavlönade avtalsområden, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson efter måndagens styrelsebeslut.

De särskilda kvinnopotter LO-samordningen krävde 2007 och 2010 var under protest från IF Metall med den dåvarande ordföranden Stefan Löfven i spetsen. I förra avtalsrörelsen blev det inte bara protester. Inget av LO:s industriförbund ville vara med på den samordningen.

Sedan dess har LO fått en ny ordförande och en ny avtalssekreterare.

- Jag är både stolt och glad över att i dag presentera en så stark samordning som alla fjorton LO-förbund solidariskt ställer sig bakom, sade Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande efter styrelsebeslutet i går på måndagen.

Det definitiva beslutet om samordningen och vad den ska innehålla fattas definitivt av LO:s representantskap den 24 oktober.

Huvuddragen i samordningen inför 2013 års avtalsrörelse är:

  • Alla som tjänar mindre än en genomsnittlig industriarbetare, i dag cirka 25 000 kronor i månaden, ska få löneökningar med samma krontalsbelopp som industriarbetarna.
     
  • Avtalens lägstalöner höjs med samma krontal som i punkten ovan.
     
  • För alla som tjänar mer än den genomsnittlige industriarbetaren utgår löneökningen i procent.

Visionen är att lönehöjningar på sikt ska öka med samma krontal för alla som ligger under den genomsnittliga månadslönen för samtliga löntagare i Sverige. Men det förutsätter ett brett löntagarsamarbete som LO vill få med sig tjänstemannaorganisationerna i. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson:

– Det vore väldigt kraftfullt om LO kunde kroka arm med tjänstemännen för att komma tillrätta med de strukturella löneskillnader som idag råder mellan mäns och kvinnors löner på den svenska arbetsmarknaden.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna