Avtalsrörelsen

LO: Ge kvinnor egen pott

Foto: Colourbox

LO:s styrelse föreslår samordning om kvinnopott, full ersättning vid arbetsskada och begränsade visstidsanställningar – men inget om bemanningsfrågan.

Publicerad

– Den löste vi i förra avtalsrörelsen, säger ordförande för GS facket Per-Olof Sjöö.

LO:s styrelse rekommenderar sina 14 medlemsförbund att samordna sina avtalsförhandlingar kring tre områden:

  • Möjligheten för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra enligt anställningsskyddslagen bör begränsas avtalsvägen till högst två år.
  • Avtalsförsäkringarna bör ändras så att arbetsskadade slipper karensdag första sjukdagen och också så att de får full ersättning för inkomstbortfallet.
  • Avtalsområden med stor andel kvinnor och lågavlönade bör få en särskilt kvinnopott.

Bemanningsfrågan som var så viktig för LO-samordningen inför förra avtalsrörelsen nämns nu inte alls.

– Vi tycker att den lösning vi fick då fungerar, vi har inte den problematiken längre, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Det hade börjat med en dom i Arbetsdomstolen som gav Abu Garcia rätt att hyra in folk istället för att återanställa uppsagda arbetstagare med återanställningsrätt. LO ville en gång för alla sätta stopp för den rundningen av Las i avtalen. GS-facket fick kämpa hårt och varslade om konflikt innan förbundet fick gehör för sitt förslag till lösning: Överstiger behovet av arbetskraft fem veckor måste arbetsgivaren förhandla med facket särskilt. Kommer de inte överens lokalt och inte heller centralt ska en särskilt skiljenämnd kopplas in inom tre dagar.

– Vi har hitintills inte haft något nämndärende, eventuellt har det varit någon central förhandling. Men det här är inte ett lika stort problem längre, säger Per-Olof Sjöö.

I övrigt vill han inte uttala sig om LO-styrelsens förslag till samordning. LO:s representantskap fattar beslut om styrelsens rekommendationer den 29 augusti.