Massivt stöd för Kommunal

2013-04-17 12:33 Elisabet Örnerborg  

Inte nog med att LO i förra veckan gick ut med att förbunden enigt stödjer varandra i den fortsatta avtalsrörelsen så att utfallet blir 6,8 procent på tre år eller minst 1 740 kronor. Nu uttalar också enskilda förbund sitt stöd till Kommunal i kampen för jämställda löner.

I måndags, samma dag som Kommunal varslade om strid, skickade Hotell- och restaurangfacket ut ett pressmeddelande om att det står bakom Kommunals krav, särskilt som många anställda inom den kommunala sektorn är kvinnor.

- Ska vi lyckas med att minska löneklyftorna mellan kvinnor och män krävs att dessa grupper får samma löneökningar i kronor räknat som övriga inom LO-samordningen har fått, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.

Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport i 6 F hakade också genast på.

- SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) säger till Kommunal att de ser 6,8 procent som märket för årets avtalsrörelse. Det är självklart att det blir mycket mindra än det kronpåslag som medlemmar i mer manligt dominerade yrken får. Vi i 6F tycker att detta är oacceptabelt. Välfärden är en av grunderna i det svenska samhället och det är därför avgörande att välfärdsarbetarna får en acceptabel lön för det viktiga jobb de gör.

Och i dag, onsdag, har IF Metalls avdelningar antagit ett uttalande med samma mening. Att det är viktigt med en fungerande välfärdssektor och att det finns ett ömsesidigt beroende mellan den och industrin. Att det ska vara en låglönesatsning till avtalsområden med en snittlön under 25 000 kronor. Hittills har också avtal redan träffats som ger sådana avtalsområden runt 1 700 kronor över en treårsperiod, på pekar IF Metall och avslutar uttalandet:

"IF Metalls avdelningar och förbund uttrycker sitt starka stöd för Kommunal i kampen för arbetsvillkor och löner i enlighet med LO-samordningen."

I dag har Medlingsinstitutet utsett en tredje medlare, Inger Örtendahl, tidigare ordförande för Vårdförbundet och generaldirektör för Arbetslivsinstitutet.

Kommunals varslade stridsåtgärder träder i kraft den 29 april om förbundet och arbetsgivarna inte dessförinnan kan komma överens om ett nytt avtal.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna