Avtalsrörelsen

Medlare utsedda i konflikten
mellan Unionen och Primera Air

Unionen varslade på onsdagen om konflikt på flygbolaget Primera Air med målet att få teckna kollektivavtal. Medlingsinstitutet har sett ut Janne Sjölin, tidigare Kommunals avtalssekreterare och Gunilla Runnqvist, tidigare vid Lärarförbundet, att medla i konflikten.

Publicerad

Unionen varslade på onsdagen det isländska flygbolaget Primera Air om strejk på dess arbetsplats på Arlanda flygplats från och med nästa fredag. Förbundet varslade också Nordic Aero AB om sympatiåtgärder från samma dag. Anledningen är att Unionen vill ha kollektivavtal för sina medlemmar vid Primera Airs svenska arbetsställen.

Redan förra hösten begärde Unionen förhandlingar för att försöka få till stånd kollektivavtal med Primera Air. I mars kom parterna överens om att fortsätta förhandla med målet att träffa kollektivavtal senast den 31 maj i år. Därefter gick bolaget med i Flygarbetsgivarnas arbetsgivarorganisation, som tog vid i avsikt att Primera Air skulle anslutas till ett så kallat företagsavtal. När de förhandlingarna strandade beslutade Unionen sig för att varsla.

De utsedda medlarna Janne Sjölin och Gunilla Runnqvist, som godkänts av såväl Unionen och Flygarbetsgivarna, har båda fackligt förflutet.