Medlarna inom industrin i startgroparna

2011-10-25 11:53 Elisabet Örnerborg  

De sex medlarna, de så kallade opartiska ordförandena, inom industriavtalet förbereder sig nu för fullt.<br> - Vi träder in i förhandlingarna den 1 november, säger Eva-Helena Kling, en av dem.

Parterna inom industriavtalet har till på måndag på sig att förhandla utan inblandning från medlarna, de så kallade opona eller opartiska ordförandena. Från och med tisdag i nästa vecka lägger de sig i förhandlingarna inom industrin. De nya avtalen ska vara klara till den 30 november.

Fast vissa kontakter har redan förekommit.

- Vi har faktiskt ägnat hösten åt att ha regelbunden kontakt med de parter som önskat det, säger den opartiska ordföranden Eva-Helena Kling.

Pappers förhandlare Matts Jutterström menar att de "slipper" opo-inblandning. Detta eftersom Pappers inte undertecknade det nya industriavtalet. I stället får Medlingsinstitutets medlare rycka in om förbundet inte lyckas komma överens med Skogsindustrierna om ett nytt avtal till den 30 november.

Den här veckan träffas hela opo-gruppen för att förbereda sig inför den 1 november. Ordförande för gruppen är Anders Lindström, före detta Medlingsinstitutets generaldirektör. De övriga är – förutom Eva-Helena Kling som förut var Sifs chefsjurist – Jan-Peter Duker, tidigare vice vd i Svenskt Näringsliv, Erland Olauson, tidigare LO:s avtalssekreterare, Christina Nygårdh, tidigare förhandlingschef för industrin på Sveriges Ingenjörer och Karl-Olov Stenqvist, tidigare förhandlingschef för Teknikföretagen.

Enligt det nya industriavtalet ska medlarna kunna anlitas tidigare, samarbeta mer och ha en starkare ställning.

– Vi är hela gruppen i den meningen att vi har mycket kontakt med varandra, alla känner till alla yrkanden till exempel. Det är viktigt att vi inte bara intresserar oss för de avtalsområden där vi själva är ansvariga, säger Eva-Helena Kling.

– Men vi har kontakter med avtalsparterna två och två.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna