Avtalsrörelsen

Medlingsinstitutet får jämställdhetsuppdrag

"Medlingsinstitutet måste få nya instruktioner så att löneskillnaderna minskar". Det kravet har Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund återkommit till gång på gång. Nu da'n före da'n före julafton får hon gehör.

Publicerad

I dag beslutade regeringen att ge Medlingsinstitutet ett nytt uppdrag. Institutet ska analysera de centrala kollektivavtalens konstruktion utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

- Vi välkomnar uppdraget och ser positivt på att jämställdhetsfrågan äntligen lyfts upp på Medlingsinstitutets dagordning. Det är ändå långt kvar till jämställda löner, men som sagt vi välkomnar detta, meddelar Lenita Granlund.

I maj 2012 efter avtalsrörelsen slog hon larm och krävde att Medlingsinstitutet skulle ta på sig jämställdhetsglasögon. Självklart ökar löneskillnaderna mellan kvinnorna i Kommunal och verkstadsarbetarna när allt ska vara i procent och inga relativlöneförändringar får ske, ansåg hon då och krävde att staten skulle ge nya instruktioner till Medlingsinstitutet. I december för ett år sedan i en intervju i Lag & Avtal ställde hon samma krav igen; Medlingsinstitutet måste få nya instruktioner. Kvinnodominerade förbund har ingen möjlighet att ta ut mer än andra så länge Medlingsinstitutet vägra bidra till uppgörelser utöver normen.

-Vi behöver en ny modell till nästa avtalsrörelse, sa hon då.

Nu har alltså Medlingsinstitutet fått nya instruktioner. Myndigheten ska ta reda på om löneavtalens konstruktion har haft någon effekt för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Utifrån vad den analysen visar ska institutet initiera en diskussion i syfte att främja parternas arbete med att minska genusrelaterade löneskillnader.

Medlingsinstitutet ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 september 2015, strax före upptakten till nästa stora avtalsrörelse.