Nu får parterna inom industrin avtalsskissen

2017-03-08 13:52  
”Industrin ska sätta märket. Om man tycker att det är fel skulle det vara omöjligt att ta uppdraget som Opo”, säger Erland Olauson, ny ordförande för de opartiska ordförandena. Foto: Jörgen Appelgren

Under onsdagen får parterna inom industrin en första skiss till nytt avtal. Imorgon, torsdag, vill de opartiska ordförandena ha besked.

I årets industriförhandlingar har de fem opartiska ordförandena, Opo, fått en ny gruppledare. Erland Olausson, tidigare kanslichef på LO, har utsetts till gruppens ordförande. Gruppen består av erfarna tidigare företrädare från både arbetsgivare och fack.

– Opo är en församling med olika erfarenheter, men representerar inga sidor på arbetsmarknaden längre. Det är häpnadsväckande hur snabbt vi svetsas samman som grupp när vi får en gemensam uppgift, sa Erland Olausson till Lag & Avtal i samband med att han porträtterades under vinjetten ”Profilen”.

Läs också - Erland Olauson: Överenskommelser har präglat mig

Sedan en vecka har gruppen aktivt trätt in i förhandlingarna. Förutom Erland Olausson består den av Christina Nygårdh, före detta förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, Jan-Peter Duker, före detta vice vd i Svenskt Näringsliv, Karl-Olof Stenqvist, före detta förhandlingschef Teknikföretagen och Lars-Anders Häggström, tidigare ordförande för Handelsanställdas förbund.

 

Beställ Lag & Avtals nyhetsbrev om Avtalsrörelsen här.

 

 

Tiina Demargne

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna