Avtalsrörelsen

Nu kan Caremas anställda prata fritt

De rapporterade förhållandena på äldreboendet Koppargårdet i Stockholm har fått Vårdföretagarna att ordna en hearing om kvaliteten på landets äldreboenden. Och hur de kan bli bättre. Foto: scanpix

Vårdföretaget Carema Care följer Capios exempel och tecknar kollektivavtal om meddelarskydd.

Publicerad

Företagsledningen på Carema Care tog strax före jul initiativ till att träffa ett lokalt kollektivavtal om meddelarfrihet och meddelarskydd. De fackliga organisationerna har nu fått ett förslag till avtal, enligt Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Jane Stegring, vice ordförande i förbundets Stockholmsavdelning säger till tidningen:

- Jag tror att ledningen tog det här initiativet för att de är rädda för att personal har uppfattat det som att företaget har lagt munkavle på dem.

Avtalsförslaget avslutas med formuleringen ”Medarbetare har en vidsträckt rätt att kritisera och ifrågasätta arbetsgivarens handlande. Uttalandena får dock inte vara uppenbart oriktiga och syfta till att skada arbetsgivaren. Om en medarbetare skulle agera så, tar lojalitetsplikten över meddelarfriheten.”.

Gunnar Németh, vd på vårdföretaget Capio där ett motsvarande avtal träffades i somras, sade då till Lag & Avtal att han såg avtalet mest som en formalisering av en tidigare informell policy:

- Vi har samma intressen som facken av hög kvalitet. Om vi i ledningen får reda på brister genom pressen, är det två saker vi måste åtgärda. Dels vår interna informationsstruktur, dels själva kvalitetsproblemet, sade han.