Avtalsrörelsen

Nytt avtal på gång hos PTK och Svenskt Näringsliv

Niklas Hjert och Christer Ågren Foto: Unionen, Scanpix

PTK och Svenskt Näringsliv börjar förhandla om ett nytt omställningsavtal i dag. <br/>- Vi ska träffas hos Svenskt Näringsliv, säger PTK:s förhandlingsledare Niklas Hjert på väg till Svenskt Näringslivs hus på Storgatan i Stockholm.

Publicerad

Niklas Hjert leder PTK:s åttamannadelegation. Svenskt Näringslivs delegation leds av vice ordförande Christer Ågren.

När PTK accepterade Svenskt Näringslivs inbjudan förra hösten var det meningen att förhandlingarna skulle sätta i gång under april i år. Det gjorde att Unionen, där Niklas Hjert är förhandlingschef, lyfte bort krav vissa krav från avtalsrörelsen. Det gällde krav på kompetensutveckling och krav på att visstidsanställda och sjuka skulle omfattas av omställningsavtalet.

Att Unionen sedan krävde kompensation för de redan i 2010 års avtalsrörelse avsatta medlen till kompetensutveckling höll på att leda till strejk i vissa fall. Fast det hade inte med förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal att göra, menar Niklas Hjert.

- Det underliggande skälet till att vissa arbetsgivare inte ville gå med på kompensationskravet var att de hade en annan syn på märkessättningen. Vi har en tydlig bild att märket som sätts i industrin ska följas, säger Niklas Hjert.

När avtalsrörelsen drog ut på tiden och för att slippa sommaruppehåll sköts förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal upp till nu i september. Starten går i dag, torsdag, och sedan har parterna bestämt ett antal träffar framöver. De hoppas bli klara till nästa avtalsrörelse 2013.

- Det går inte att ratta branschförhandlingar och det här samtidigt, säger Niklas Hjert.

Idén om att förhandla om ett nytt omställningsavtal har sin upprinnelse i huvudavtalsförhandlingarna tidigare, förklarade Svenskt Näringslivs Christer Ågren förra hösten. Men att förhandlingarna nu ska koncentreras till kompetensutveckling och omställning.

Christer Ågrens fokus är lika mycket på företagens omställning som de anställdas. Och för att företagens omställning ska fungera bra vill Svenskt Näringsliv förändra turordningsreglerna vid arbetsbrist och vid företrädesrätt till återanställning.