Nytt Samhallavtal klart

2016-10-18 11:54 Elisabet Örnerborg  
Det nya avtalet för 20 000 anställda inom Samhall AB gäller från den 1 oktober och ger löneökningar på 2,2 procent.

20 000 anställda inom Samhall AB har fått nytt ettårigt avtal med löneökningar på 2,2 procent.

Inför att Samhallavtalet skulle löpa ut den 30 september begärde parterna hjälp av medlare. Två veckor senare gav medlarna Jan Sjölin, Malte Eriksson och Joakim Forsberg upp. De sju inblandade LO-förbunden och Almega Samhallförbundet stod alltför långt ifrån varandra.

I dag, den 18 oktober, meddelar parterna att ett nytt avtal för 20 000 anställda inom Samhall AB är klart. Det gäller från den 1 oktober och ger löneökningar på 2,2 procent.

Förutom lönefrågan hade parterna svårt att komma överens om utvecklingsanställningarna. Det vill säga de anställningar där unga vuxna med funktionsnedsättning och långa tider av arbetslöshet prioriteras. För dem har parterna enats om ett regelverk som innebär att de inte får arbeta ensamma och inte heller övertid.

- Det är bra att vi kommit överens om ett regelverk som ska göra det lättare för långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden, säger Ann-Marie Stenberg som är ansvarig för LO-förbundens förhandlingar.

Åsa Ramel, förbundsdirektör på Almega Samhallförbundet håller med och tillägger:

- Var tredje person som fått en utvecklingsanställning har kunnat gå vidare till ett vanligt jobb utanför Samhall inom ett år, säger hon i meddelandet.

LO-förbund

De LO-förbund som omfattas av det nya avtalet är Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och restaurangfacket.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna