Nytt statligt avtal med låglönesatsning klart

2017-10-03 15:59  

Avtalen för det statliga området är klara. Parterna var överens innan det gamla avtalet löpte ut i lördags, men behövde några dagar extra för att skriva avtalstexter om vad de enasts om. När undertecknandet sker i morgon onsdag har Seko fått igenom en låglönesatsning.

Parterna är mycket förtegna om resultatet av förhandlingarna, men bekräftar att syftet med förlängningen av avtalet med fyra dagar endast är administrativt. Tiden används för att skriva nya avtalstexter. Arbetet sker framför allt på Arbetsgivarverkets kansli.

– Vi har rätt mycket texter som ska skrivas. I samband med att parterna är överens om innehållet ska det formuleras på papper. Det är vad som görs nu, framför allt på arbetsgivarsidan, säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare på Seko till Lag & Avtal.

Förutom Seko har Arbetsgivarverket förhandlat med OFR för statstjänstemännen i TCO och Saco-S för akademikertjänstemän. Alla dessa avtal ska enligt planerna skrivas under onsdagen den 4 oktober.

– Det var anledningen till att vi inte kunde underteckna avtalen innan helgen.

Mats Ekeklint vill inte säga något om själva innehållet i avtalet som berör cirka 11 000 medlemmar, men bekräftar att Seko fått igenom LO:s låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. Däremot vill han inte säga om arbetsgivarna gått med på Sekos krav på ett krontal i låglönesatsningen.

– Den ska uppfylla låglönesatsningen i LO-samordningen. Exakt hur den är fördelad vågar jag inte säga just nu.

På tjänstemannasidan arbetar OFR/S,P,O internt under tisdagen. I morgon ska man träffa Arbetsgivarverket igen och räknar med att skriva under avtalet som omfattar ca 100 000 tjänstemän.

– Vi kommenterar innehållet efter det att det är påskrivet och klart. Det jag kan säga är att vi närmar oss en landningsbana, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare för OFR/S,P,O.

På Arbetsgivarverket är man lika förtegen. Avtalet är en helhet och inget är klart innan allt är klart, förklarar förhandlingschef Anna Falck.

– Jag vill inte gå in på de enskilda frågorna. I synnerhet inte när vi är inne i slutskedet, säger hon till Lag & Avtal.

Saco-S företräder omkring 87 000 akademiker.

Lena Gunnars

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna