Avtalsrörelsen

Oklara regler för nedkissade blöjor

Om personalen kan låta de gamla ha på sig nedkissade blöjor är inte helt lätt att reda ut.<br>- Enligt patientsäkerhetslagen ska patienten få god och säker vård och visas omtanke och respekt. Men patientsäkerhetslagen gäller inte för allt arbete på äldreboenden, säger Vårdförbundets jurist Carita Fallström.

Publicerad

Att väga blöjor är i och för sig inget konstigt, menar Carita Fallström.

- Det ingår som rutin när det gäller att prova ut vilken modell som är bäst.

En annan sak är det om arbetsgivaren kräver att personalen ska återanvända blöjor eller skjuta fram tidpunkten för när blöjorna ska bytas, alla fall enligt patientsäkerhetslagen.

- I patientsäkerhetslagen finns både krav på god och säker vård och krav på respekt och omtanke om patienten, säger Carita Fallström.

Och enligt Socialstyrelsen är yrkesansvaret överordnat arbetsgivarens rätt att leda och fördela ansvaret, menar hon. Att medvetet inte byta blöjor borde strida mot patientsäkerhetslagen. Det är inte att behandla de gamla med respekt och nedkissade blöjor kan vara en infektionsrisk.

Men det är inte säkert att patientsäkerhetslagen gäller i de här situationerna som debatten handlar om, påpekar Carita Fallström.

- I äldreomsorgen tillämpas både patientsäkerhetslagen, för exempelvis medicinutdelning, och socialtjänstlagen för arbetsuppgifter som exempelvis personlig hygien. Vilken lag som gäller beror på vilken åtgärd det handlar om.

Vårdförbundet anser att det är knepigt att två lagar är inblandade. Det oklara i situationen visar sig också i att de äldre oftast inte kallas patienter utan boende. Enligt patientsäkerhetslagen har personalen ett yrkesansvar, medan socialtjänstlagen talar om kommunens ansvar för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver.

- I socialtjänstlagen finns inget personligt yrkesansvar som jag uppfattar det, säger Carita Fallström.