”Omplaceringen sänder fel signal”

2010-01-27 12:30 Mattias Davidsson  

Sedan tio månader går han arbetsbefriad, undersköterskan Peter Magnusson. Han saknar sitt arbete och tycker att omplaceringen sänder fel signal till personalen. - Viljan att rapportera händelser minskar betydligt, säger han.

Det var i januari 2009 undersköterskan Peter Magnusson medverkade i TV-programmet Debatt. Han berättade om främlingsfientliga och rasistiska uttalanden från personalen på intensivvårdsavdelningen gentemot patienter med invandrarbakgrund.

Innan han gick ut i media hade han fört flera långa samtal med sin chef.

Att han nu blivit omplacerad från intensiven till geriatriken är en olämplig åtgärd, tycker han. Att flytta på den som påpekar fel sänder fel signaler.

- Viljan att rapportera händelser är betydligt mindre på sjukhuset idag, tyvärr.

Jobbet på geriatriken har han i och för sig inget emot.

- Men det är helt nytt för mig, även om sjukhuset påstår att det är likvärdiga arbetsuppgifter. Jag tror alla är ense om att arbetena skiljer sig åt avsevärt.

Peter Magnusson tycker också att arbetsgivaren saknar skälig grund för omplaceringen, en uppfattning som Kommunal delar.

- De påstår att jag har samarbetssvårigheter, men jag har aldrig varit inblandad i någon stor konflikt och aldrig kallats in till min chef, säger han.

I kritiken mot den rasistiska kulturen framhöll Peter Magnusson patientsäkerheten. Sämre smärtlindring till den som har invandrarbakgrund, var en sak som det skämtades om. Nu tycker han att sjukhuset fått frågan om patientsäkerhet att glida över till att det är hans påstådda samarbetssvårigheter som utgör risken.

- Jag känner mig utfryst, mobbad och bitvis förtalad. Min arbetsgivare har aldrig förhört mig ordentligt om det jag avslöjat.

Samtidigt är det svårt att gå arbetsbefriad.

- Jag saknar mitt arbete och skulle gärna gå tillbaka, säger Peter Magnusson.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna