Pappers ignorerar strejkbrott

2011-01-12 14:05 Johan Fock  

När oorganiserade arbetare fick lön under pappersstrejken i våras rasade Pappers.

- Att ge dem lön är ett sätt att lägga sig i fackliga angelägenheter och gynna de oorganiserade, sa Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg till Lag och Avtal när frågan var aktuell. Och han var beredd att gå vidare.

Nu låter Pappers saken bero då man inte vill riskera en dom i AD som gör konfliktreglerna mer komplicerade. Förlorar Pappers skulle domen kunna tolkas som att det alltid är riktigt att arbetsgivare betalar lön till oorganiserade under en strejk. Om Pappers vinner kan en dom få till följd att en grupp fackanslutna arbetare ställs utan lön då en annan grupp strejkar och stoppar driften.

Matts Jutterström, Pappers avtalsansvarige, redovisar hur man resonerat i Dagens Arbete. Det är inte fråga om reträtt.

- Vi gör bara ett taktiskt ställningstagande för framtiden.

De oorganiserade arbetare som fick lön under pappersstrejken våren 2010 stod till arbetsgivarens förfogande men var utestängda då hela driften stoppades. Så resonerade arbetsgivarsidan. Oorganiserade arbetare har rätt att delta i en strejk, och de har även rätt att arbeta. Nu var grindarna stängda och frågan om hur de oorganiserade ställde sig i denna konflikt väcktes aldrig.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna