Avtalsrörelsen

Parterna eniga om nytt industriavtal

– LO:s förslag att införa ett statligt permitteringssystem föregriper vårt arbete, säger Anders Weihe, Teknikföretagen.

De sex förhandlarna presenterade i dag sitt förslag till nytt industriavtal, som även Teknikföretagen är med på. Förhandlingschef Anders Weihe försvarade uppsägningen: <br/> – Alla avtal behöver vårdas och det blir inget vårdande utan en uppsägning.

Publicerad

De sex förhandlarna – Skogsindustriernas Per Hidesten, IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä, Teknikföretagens Anders Weihe, Unionens Niklas Hjert, Livs Gerald Lindberg och Stål och Metallarbetsgivarnas Robert Schön – är överens om att det nya industriavtalet är bättre än det förra. Samtidigt som de lovprisar 1997 års industriavtal, bland annat för att det bidragit till en reallöneökning om två procent per år.

Det som är nytt är att medlarna, det vill säga de opartiska ordförandena får en starkare ställning. Dessutom ska en av dem vara ordförande för gruppen. Förhandlarna har föreslagit att Anders Lindström, före detta generaldirektör för Medlingsinstitutet ska vara först ut på den rollen.

De övriga föreslås vara Jan-Peter Duker, tidigare vice vd i Svenskt Näringsliv, Eva-Helena Kling, tidigare chefsjurist på Sif, Erland Olauson, tidigare LO:s avtalssekreterare, Christina Nygårdh, tidigare förhandlingschef för industrin på Sveriges Ingenjörer och Karl-Olov Stenqvist, tidigare förhandlingschef för Teknikföretagen.

– Det har varit ett pill att komma överens om vilka personer som skulle bli opon. Vi tycker att vi hittat bra personer, sade Robert Schön.

Som förut ska parterna växla sina yrkanden tre månader innan avtalet löper ut. Och som förut är den tredje månaden opo-månad. Men parter som har svårt att komma igång kan anlita opona redan under den första månaden. De parter som inte träffat avtal när avtalstiden går ut ska sammanträda med hela Opo-gruppen. Detta för att stärka samarbetet mellan alla parter inom industrin.

Syftet är att avtal ska träffas i god tid och utan stridsåtgärder, förklarade Niklas Hjert. Tanken är också att flera avtal ska träffas nära varandra för att stärka och göra märkessättningen tydlig, menade Gerald Lindberg.

– Det blir tydligare att parterna har ett gemensamt ansvar. Man kan inte i andra sammanhang uppträda som att man inte är en del av avtalet, sade Anders Weihe.

Någon i publiken frågade vad som hänt med den tidigare skrivningen att industriavtalet ska vara överordnad andra avtal.

– Den finns kvar, sade Anders Weihe.

– Nej, den finns inte kvar. Det står att industriavtalet ska ha prioritet, sade Veli-Pekka Säikkälä.

Förhandlarnas förslag går nu vidare till de olika industriförbunden. Tanken är att en påskrift ska finnas på plats i juni och att det ska börja gälla den 1 juli – i god tid före avtalsrörelsen.