Avtalsrörelsen

Påskmaten räddad

Handels flyttar fram sitt varsel en vecka på medlarnas begäran. <br/> – Det primära var att få fart på förhandlingarna och det har vi lyckats med, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Publicerad

Arbetsdomstolen behöver därför nu inte ta ställning till om de varslade stridsåtgärderna bryter mot fredsplikten eller inte. Målet A 65/10 kommer att återkallas.

Handelsanställdas förbund beslutade den 21 mars att varsla om strejk och blockad från den 1 april.  Det skulle beröra cirka 5 000 medlemmar. Den 23 mars utsågs Bengt KÅ Johansson, Christina Rogestam och Jan Sjölin att medla mellan Svensk Handel och Handels.

Samma dag stämde arbetsgivarorganisationen fackförbundet. Svensk Handel menade att de varslade stridsåtgärderna var olovliga därför att två avtal, detaljhandelsavtalet och partihandelsavtalet, går ut först den 7 april.  I fredags, den 26 mars, tillbakavisade Handels anklagelserna.

I dag har dock Handels, på medlarnas begäran, bestämt att skjuta upp sina stridsåtgärder till den 8 april.

– Vi har hamnat i tidsnöd på grund av den utdragna processen inom industrin. Men nu har vi skaffat oss tid att diskutera och vi bedömer att vi kan komma fram till ett avtal, säger Lars-Åke Häggström.

Om förhandlingarna misslyckas, kommer varslet att lösas ut från den 8 april.

Varslet gäller 65 butiker och 14 lager runt om i landet. Bland butikerna märks Bauhaus, Ica, Ikea, H&M, Hemköp, KappAhl, Lindex, Willys, Åhléns – hälften av dem är livsmedelsbutiker.