Polisförbundet stämmer staten på 20 miljoner

2016-01-26 11:12 Elisabeth Vene  
Polisförbundet stämmer nu staten genom polisens nya arbetsgivare Polismyndigheten på ytterligare 10 miljoner, för brott mot MBL. I september 2015 stämdes förra arbetsgivaren, Rikspolisstyrelsen, på lika mycket. Foto: TT-Bild

Förhandlingarna om vem som ska göra vad i polisens nya organisation har inte gått till på rätt sätt, enligt Polisförbundet. Nu stämmer förbundet staten på sammanlagt 20 miljoner kronor för brott mot medbestämmandelagen, MBL.

Kaoset i den nya Polismyndigheten beror bland annat på att arbetsgivaren Polismyndigheten inte har förhandlat om vem som ska göra vad utifrån de anställdas kompetens och organisationens behov. Det anser Polisförbundet, som förra året stämde staten genom polisens förra arbetsgivare Rikspolisstyrelsen för brott mot MBL.

En särskild organisation, kallad Genomförandekommittén, skötte förhandlingarna om placeringen av de 28 500 anställda. Förbundet fick vid förfrågan information om att placeringen var preliminär. Det skulle visa sig att den var permanent. Därför stämde Polisförbundet förra året arbetsgivaren staten på 10 miljoner kronor.

Det är den arbetsgivare som har det funktionella arbetsgivaransvaret som ska primärförhandla och det ansvaret hade inte den här kommittén. Förbundet påpekade detta under förhandlingarna år 2014 och krävde att den nya arbetsgivaren skulle primärförhandla efter verksamhetsövergången den 1 januari 2015.

Så har inte skett. De MBL-förhandlingar som har ägt rum har varit med Genomförandekommittén, som aldrig har varit funktionell arbetsgivare och därmed inte haft exempelvis arbetsmiljöansvaret. Därför stämmer nu Polisförbundet staten genom polisens nya arbetsgivare Polismyndigheten för brott mot MBL. Skadeståndskravet är också denna gång 10 miljoner kronor.

Förbundet föreslår att Arbetsdomstolen handlägger dessa två mål gemensamt.

Mål A 8/16

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna