Public service-konflikten avblåst

2012-05-09 15:41 Elisabet Örnerborg  
Konflikten bryter ut den 9 maj klockan 16.00 på Public seviceföretagen om inte avtal träffats mellan Unionen och Medieföretagen. Foto: Scanpix

Unionen hade varslat om konflikt på Public serviceföretagen som skulle ha brutit ut klockan 16.00 i dag. Strax dessförinnan kom parterna överens med hjälp av medlarna Gunilla Runnquist och Leif Ohlson. <br/>- Nu blåser vi av vårt strejkvarsel, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Medlarna lämnade ett bud på eftermiddagen som både Unionen och Medieföretagen kunde acceptera. Det nya ettåriga avtalet ger löneökningar på 2,6 procent. Det innehåller också en garanterad löneökning för varje medarbetare på 300 kronor i månaden, höjda lägstlöner, förbättrade helgersättningar och semestervillkor i anslutning till helgdagar samt oförändrad varseltid på 28 dagar för schemaläggning.

Unionens krav på ytterligare 0,2 procent för att lösa ut den överenskommelse som gjordes i 2010 års avtal om kompetensutveckling och som nu överförts till förhandlingarna om nytt omställningsavtal till hösten har tillgodosetts, menar Niklas Hjert.

De förbättrade helgersättningar och semestervillkor tillsammans med höjda lägstlöner som avtalet innehåller motsvarar väl dessa 0,2 procent, anser han. Och därmed kunde avtalet antas av Unionen

Och Magnus Kendel, chefsförhandlare på Medieföretagen, anser att förändringarna rörande semester och tjänsteresor innebär en stor administrativ förbättring för bolagen, SVT, SR, UR och Radiotjänst. Men han säger också att arbetsgivarna helst hade sett en modernisering av arbetstidsreglerna men att den frågan inte gick att lösa i det här årets förhandlingar.

- Vi är glada över att kunna teckna avtal på rätt nivå, säger Magnus Kendel.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna