”Regeringen måste respektera partsmodellen”

2019-01-22 12:29 Mikael Kindbom  
Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm. Övre raden från vänster: Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Civilminister Ardalan Shekarabi (S), Minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S), Inrikesminister Mikael Damberg (S), Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde (S), Socialminister Lena Hallengren (S), EU-minister Hans Dahlgren (S), Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Undre raden från vänster: Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (S), justitsieminister Morgan Johansson (S), arbetsmrknadsminister Ylva Johansson (S), Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S), statsminister Stefan Löfven (S), miljöminister Isabella Lövin (MP), utrikesminister Margot Wallström (S), Biståndsminister Peter Eriksson (MP), Utbildningsminister Anna Ekström (MP), kulturminister Amanda Lind (MP), Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT-Bild

Tillsättandet av en utredning om arbetsrätten får inte innebära att regeringen förändrar maktbalansen mellan fack och arbetsgivare, utan låter parterna förhandla fram nya lösningar. Det skriver Akademikerförbundet SSR i ett uttalande.

Akademikerförbundet SSR anser visserligen att det är bra att Sverige till sist har fått en regering men förbundet vill regeringen och samarbetarpartierna respekterar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

– Det har varit en lång och oviss höst. Att det nu till sist ändå finns en regering på plats är bra för Sverige. Det finns stora utmaningar som regeringen snabbt måste ta tag i, även på arbetsmarknaden, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

– Även om arbetslösheten är relativt låg finns det uppenbara problem med exempelvis en tudelad arbetsmarknad där stora grupper har svårt att få arbete. Till det kommer risken för en konjunkturnedgång. Nu krävs det politisk tydlighet. Istället ser vi en spretighet med ideologiska käpphästar från de fyra partierna i överenskommelsen. Nu är det avgörande att regeringen driver en tydlig arbetsmarknadspolitik för fler i jobb, säger Heike Erkers.

Läs mer: ”Mycket allvarligt hota parterna till en uppgörelse”

Förbundet påminner om att den svenska modellen bygger på att parterna förhandlar fram reglerna på arbetsmarknaden utan politisk inblandning. Nu ska en utredning se över arbetsrätten och turordningen i Las, samtidigt som parterna diskuterar frågorna.

– Det är viktigt att parterna får det utrymme som behövs för att hitta gemensamma lösningar. Direktiven till utredningen får inte innebära att politiken trycker fram en lösning som bara gynnar den ena partens vilja. Det skulle skapa obalans i förhandlingarna och bäddar inte för ett bra resultat, säger Heike Erkers.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna