Reporterduo med total koll på avtalsrörelsen

2016-11-08 11:12 Tiina Demargne  

Nu startar nyhetsbrevet om 2017 års avtalsrörelse. Lena Gunnars har fått en ny kollega vid sin sida: Calle von Scheele, arbetsmarknadsreporter sedan 1980-talet och tidigare chefredaktör för ett par fackliga tidningar.

Vilka blir de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen?

– Som vanligt kommer nivån på löneökningarna stå i centrum. Hemmamarknaden är hetare än marknaderna för exportindustrin. Det kommer sätta press på parterna inom industrin att lägga löneökningarna på en nivå som fungerar både gentemot exportföretagens konkurrenskraft och de goda tiderna för arbetsgivarna på hemmaplan. Lyckas de inte kommer industriavtalets ”märke” få svårt att styra löneökningarna på övriga sektorer.

Vilken nöt blir svårast att knäcka?

­– Tre frågor är explosiva. Industrins arbetsgivare tycket inte att de fick något alls i 2016 års avtalsrörelse, att den fackliga motparten inte förhandlade. Frågan är om de kan acceptera ett avtal utan att ha fått något i år igen. Arbetsgivarna kommer att driva en nedväxling av löneökningstakten och en utökning av den så kallade arbetstidskorridoren i industrin.

– Ackorden i byggbranschen är en känslig fråga som arbetsgivarna vill förändra medan facket försvarar nuvarande system och är berett att konflikta för det. Tjänstemännen kommer att driva flexpension mot Almega, som envist håller emot.

Någon fråga som kan bubbla upp?

– Ja, förra gången blev anställningsformer med lägre löner för nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden en het fråga. De borgerliga partierna lanserade förslag på olika speciallösningar. Deras förslag ligger kvar. Frågan är om partierna kommer aktualisera dem när förhandlingarna dra igång.

Fortsätter trenden med ett-åriga avtal?

– Ja, just nu är det troligt. Facken inom industrin har ettårigt avtal som utgångspunkt för sina krav och även arbetsgivarna har talat om en kort avtalsperiod. Men en längre avtalsperiod kan bli lösningen om parterna kommer överens i viktiga villkorsfrågor, som behöver tid att sjösättas. Förhandlarna brukar själva säga att avtalets längd beror på vad de får.

Hur ofta kommer nyhetsbrevet?

– Varje vecka. Det första tisdagen den 8 november med kommentarer till facken inom industrins krav. Vi knattrar för fullt vid våra tangentbord och samlar information som fördjupar tidningens journalistik och är exklusiv för nyhetsbrevet.

Här beställer du: nyhetsbrevet om avtalsrörelsen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen