Avtalsrörelsen

Risk för strejk i handeln

Foto: Scanpix

Handelsanställdas förbund gjorde som Svensk Handel, en opinionsundersökning. <br/>- Vi ser att en majoritet håller med oss när vi vill åtgärda orättvisa löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher, säger Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren.

Publicerad

I stället för Sifo anlitade Handels Novus Opinion för att få svar på vad allmänheten tycker om avtalskraven. Drygt tusen personer har svarat på undersökningen som genomfördes mellan den 29 mars och den 2 april. Ungefär 75 procent anser att Handels gör rätt i att kräva ett lönelyft för kvinnodominerade branscher. Och 80 procent håller med Handels krav på att förkorta perioden som en person kan vara visstidsanställd hes en och samma arbetsgivare.

Men bara hälften anser att Handels krav ligger närmast en rimlig löneökning för butiksanställda. Handels kräver 860 kronor mer i månaden för alla och därtill 100 kronor extra till de butiksanställda som tjänar mindre än LO-samordningens gräns för jämställdhetspott på 22 400.

I dag är sista möjligheten för medlarna att få parterna överens. I morgon bryter annars strejken ut. I går varslade Pappers, Målarförbundet, Fastighetsanställdas förbund och Byggnads om sympatiåtgärder.

På det reagerade Svensk Handels vd Dag Klackenberg:

– Vi är mitt uppe i ett intensivt medlingsarbete tillsammans med Handelsanställdas förbund och försöker nå en förhandlingslösning. LO svarar med nya konfliktvarsel. Det är varken ansvarsfullt eller konstruktivt.