Avtalsrörelsen

Så blir Byggnads treåriga avtal: – Vi är nöjda

– Vi är nöjda. Många av våra viktiga frågor har lösts, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads, till Lag & Avtal. Foto: Jörgen Appelgren

Byggnadsarbetarna har fått ett nytt avtal som ger dem löneökningar på omkring 2 procent per år och en dubbelt så stor pensionsavsättning som industriarbetarna fick.

Publicerad

Det var sent på onsdagskvällen som Byggnadsarbetarförbundet och Sveriges Byggindustrier kom överens om ett nytt treårigt avtal, som håller sig inom märket på 6,5 procent enligt parterna.

– Vi är nöjda. Många av våra viktiga frågor har lösts, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads, till Lag & Avtal.

Byggnadsarbetarna har fått en dubbelt så hög pensionsavsättning som arbetarna inom industrin. I byggavtalet ökar avsättningen med 1 procent till tjänstepensionen under den treåriga avtalsperioden, medan de industrianställda får nöja sig med 0,5 procent till sin delpension.

Byggnads har betalt detta genom att ökad flexibilitet i arbetstidsreglerna. Nu kan arbetstiden förläggas från klockan 6.30 på morgonen till 17.00 på kvällen.

Läs också - Byggnads avtalsekreterare mot väggen:

Parterna har också kommit överens om en lägsta lön för utstationerad arbetskraft och åtgärder för att locka fler nya till branschen. Nu införs införa yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik.

– Vi har tillsammans med Byggnads tagit några viktiga steg för att locka fler till branschen i årets förhandlingar. På det sättet tar vi ett tydligare samhällsansvar och bidrar därmed också till att lösa bostadskrisen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Löneökningarna:

1 maj 2017: 3,49 kronor timmen, alternativt 607 kronor per månad.

1 maj 2018: 3,64 kronor respektive 633 kronor.

1 maj 2019:  3,73 kronor respektive 649 kronor.