Det var sent på onsdagskvällen som Byggnadsarbetarförbundet och Sveriges Byggindustrier kom överens om ett nytt treårigt avtal, som håller sig inom märket på 6,5 procent enligt parterna.
– Vi är nöjda. Många av våra viktiga frågor har lösts, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads, till Lag & Avtal.
Byggnadsarbetarna har fått en dubbelt så hög pensionsavsättning som arbetarna inom industrin. I byggavtalet ökar avsättningen med 1 procent till tjänstepensionen under den treåriga avtalsperioden, medan de industrianställda får nöja sig med 0,5 procent till sin delpension.
Byggnads har betalt detta genom att ökad flexibilitet i arbetstidsreglerna. Nu kan arbetstiden förläggas från klockan 6.30 på morgonen till 17.00 på kvällen.
Läs också - Byggnads avtalsekreterare mot väggen:
Parterna har också kommit överens om en lägsta lön för utstationerad arbetskraft och åtgärder för att locka fler nya till branschen. Nu införs införa yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik.
– Vi har tillsammans med Byggnads tagit några viktiga steg för att locka fler till branschen i årets förhandlingar. På det sättet tar vi ett tydligare samhällsansvar och bidrar därmed också till att lösa bostadskrisen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.
Löneökningarna:
1 maj 2017: 3,49 kronor timmen, alternativt 607 kronor per månad.
1 maj 2018: 3,64 kronor respektive 633 kronor.
1 maj 2019: 3,73 kronor respektive 649 kronor.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.