Avtalsrörelsen

SJF-ordförande Jonas Nordling: Vi är hardcore-förbundet i TCO

Jonas Nordling är Journalistförbundets nya ordförande: Fler vill bli journalister än vad det finns arbetstillfällen, då blir villkoren därefter. Foto: Jörgen Appelgren

Sjubarnspappan Jonas Nordling är ny ordförande för Journalistförbundet. Att vara journalist är ett drömyrke för honom. Ändå hoppas han att barnen väljer en annan bransch.

Publicerad

Hej Jonas, det påstås det bli mer facklig kamp med dig vid rodret?
- Nja, vi är redan hardcore-förbundet inom TCO-sfären. Vi har varslat om många konflikter under de senaste åren.

Varför denna stridsvilja?
- Vi hade en provokativ motpart, Tidningsutgivarna. Till exempel blev vi lockoutade och fick hålla möten ute i hällregn, det kändes som 1920-tal. Nu förhandlar vi mot Medieföretagen som hör till Almega, jag kan inte föreställa mig att något sådant kommer att upprepas.

Vilken blir din första uppgift som ordförande?

- Att få ledamöterna i vår nya förbundsledning att dra åt samma håll. Hälften är nyvalda, de måste känna sig delaktiga och få tunga uppdrag, annars uppstår lätt en klyfta.

Journalistbranschen anses vara otrygg för de anställda. Varför är det så?
- Fler vill bli journalister än vad det finns arbetstillfällen, då blir villkoren därefter. Ta bara bemanningsföretagen, när de kommer in i vår bransch blir villkoren mycket råare.

Hur stor andel av era medlemmar har en osäker anställningsform?
- Minst var fjärde journalist som jobbar hos en arbetsgivare. Dessutom har vi ju många frilansar som inte har någon anställning alls.

Vad är en osäker anställning? - Ett sätt att definiera det kan ju vara om du kan få ett lån på banken. En del bemanningskonsulter har bara rätt till garantilön och på den får du inga stora lån.

Bemanningskonsulter? - Det är bemanningsföretagens eget begrepp. Jag använder det närmast ironiskt. Vi organiserar ju journalister.

Men det är väl bättre att vara bemanningskonsult än vikare, då har du i alla fall en anställning?

- Som vikarie har du chansen att få en fast anställning på din arbetsplats, det har du inte som bemanningskonsult. Förutsatt att du har en arbetsgivare som vågar anställa vill säga.

Men ni har ju själva undertecknat ett avtal som lett till detta?
- Jovisst, men vi har att göra med arbetsgivare som inte beter sig som normala arbetsgivare. En viktig fråga är nu att ta reda på varför arbetsgivarna använder sig av bemanningskonsulter. Det är ju en dyr lösning jämfört med de vanliga anställningsformerna.

Tror du inte att arbetsgivarna kan räkna?
- Jodå, men lösningen kan tjäna andra syften. Som att fritt kunna bestämma vem som ska få stanna kvar vid nedskärningar.

Du har sju barn, har du fått några frågor hur du ska hinna med att vara ordförande?
- Egentligen inte. Jag var ju tidigare verksamhetschef och det har inte varit några problem.

Men hämta och lämna på dagis och allt det där? Hur många rut-avdrag gör du?
- Inga alls. Jag är föräldraledig till 20 procent fram till sommaren och väldigt organiserad. Dessutom får vi hjälp av mina pigga föräldrar. Men visst kan jag bli stressad hemma. I fredags kväll bakade jag hundra bullar med en treåring och en sexåring. En avtalsförhandling är ingenting i jämförelse.

Du måste vara grym på att organisera.
- Man lär sig mycket med många barn. Som att ständigt kunna omprioritera men ändå få saker gjorda. Jag tycker att vi är vårdande föräldrar, men också duktiga på att sätta tonårsbarnen i arbete. Det krävs för att familjen ska kunna fungera.

- Jag har också lärt mig mycket om arbetsledning efter elva år som tränare i olika ungdomslag inom Hammarby.

Kan du rekommendera dina barn att bli journalister?
- Det är det roligaste arbete man kan tänka sig, men jag vill nog framför allt att de väljer yrken med möjligheter att kunna planera sin ekonomiska framtid.</p>

Har du missat något av chefredaktör Lennart Kriisas möten med makthavarna? Här hittar du dem samlat!

Namn: Jonas Nordling.
Ålder: 42.
Familj: Fru, sju barn i åldrarna 1-18 år.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Karriär: Försäkringstjänsteman, journalist på Vår Bostad i elva år, därefter journalist på SVT, verksamhetschef på Journalistförbundet.