”Solidariskt betalansvar går inte att införa avtalsvägen”

2014-02-24 10:03 Elisabet Örnerborg  

Byggnads säger upp byggavtalet för att de vill få in ett solidariskt betalansvar. <br>- Vi förstår inte varför, när vi nu har kommit fram till ett huvudentreprenörsansvar med insyn genom hela entreprenörskedjan, säger förhandlingschef Mats Åkerlind, Sveriges Byggindustrier.

Kravet på ett huvudentreprenörsansvar lämnades till en partssammansatt grupp i avtalsuppgörelsen förra våren. Gruppen fick till i mitten av februari i år på sig att utreda frågan. Byggnads skulle därefter kunna säga upp det treåriga avtalet.

Gruppen föreslog ökad transparens i entreprenörskedjorna och rapportering av alla som jobbar på ett bygge. Tillsammans med Finansdepartementets förslag om månadsvisa skatteredovisningar ("Minskat svartarbete i byggbranschen", Ds 2014:7) skapas därmed ordning och reda, enligt Sveriges Byggindustrier, BI.

- Alla på en byggarbetsplats ska anmälas till Skatteverket, oavsett bolagsform, svensk eller icke-svensk. F-skattarna ska också anmälas. Det stärker sund konkurrens, leder till ökad säkerhet och tydligare redovisning av entreprenadkedjorna, säger Peter Löfgren, BI:s utvecklingschef.

Men Byggnads har nu sagt upp byggavtalet för att få in ett sådant huvudentreprenörsansvar med solidariskt betalansvar i avtalet, som löper ut den 31 mars.

- Att entreprenörerna på ett företag ska ansvara för de andra företagens åtaganden, för de andra företagens anställda går inte att införa avtalsvägen, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

Merparten av landets byggföretag står ju utan kollektivavtal, menar han. Av 94 000 byggföretag är det cirka 60 000 som saknar kollektivavtal när medlemsföretagen, byggföretagen som har tecknat hängavtal eller har andra avtal är borträknade.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna