SSR: Oförskämt, Lärarförbundet

2012-04-18 12:22 Elisabet Örnerborg  
Mycket anmärkningsvärt utspel, säger Lars Holmblad, Akademikerförbundet SSR:s förbundsdirektör (th) om Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åströms uttalande om att lärarnas löner måste höjas kraftigt. Foto: Lararforbundet.se, Scanpix, Kalle Assbring/Akademssr

Har kommunerna inte råd att höja allas löner måste ändå lärarnas höjas kraftigt om inte hela samhället ska bli lidande. Det menar Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström. <br/>- Mycket anmärkningsvärt utspel där fackförbunden ställs mot varandra, säger Lars Holmblad, Akademikerförbundet SSR:s förbundsdirektör.

Förhandlingschef Mathias Åström har uttryckt sig väldigt oförskämt i Dagens Nyheter i dag, anser Lars Holmblad.

- Att Lärarförbundet gör detta utspel nu när vi är inne i slutfasen av förhandlingarna gör inte saken bättre. Vi borde samarbeta i avtalsrörelsen mot vår gemensamma motpart SKL, säger Lars Holmblad i ett pressmeddelande.

Vi samarbetar om villkorsförändringar och annat, förklarar Mathias Åström. Men när motparten, Sveriges Kommuner och Landsting, säger att de inte klarar att lyfta allas löner så säger Lärarförbundet att de måste lyfta lärarlönerna. Genomsnittslönerna ligger på 26 000 kronor efter tre och ett halvt till fem års högskoleutbildning.

- Lärarna måste få en relativlöneförflyttning för att höja attraktionskraften till att vilja bli lärare. I dag är det ingen konkurrens alls till lärarutbildningarna, säger Mathias Åström.

Nu är det bara en sökande per utbildningsplats. Och med tanke på att SKL räknar med att rekrytera 80 000 nya lärare fram till 2020 måste något göras, menar han. Utan en bra skola blir de inga bra företag och ingen välfärd. Och fungerande kommunikationer och bra skola är viktigast för att företag ska etablera sig här.

- Vi behöver avtal som levererar annars blir det lärarbrist och dåliga resultat i skolan, säger Mathias Åström.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna