Avtalsrörelsen

Städbolag kräver facket på 35 miljoner kronor

Ett städföretag kräver en halv miljon i allmänt skadestånd och nära 35 miljoner i ekonomiskt skadestånd från Hotell- och Restaurangfacket. Fackförbundet har uppmanat företagets anställda att gå över till en konkurrent och då brutit mot kollektivavtalet.

Publicerad

Städföretaget HSMG skötte städningen på fem hotell ägda av Choice Hotels Sweden AB i Stockholmstrakten. I juni sade Choice upp avtalen mot HSMGs vilja. Städföretaget har gått till skiljenämnd för att Choice ska fullfölja avtalen.

HSMG hävdar att Hotell- och Restaurangfacket bidragit till att avtalen sades upp genom att facket misskrediterat städföretaget i brev till Choice. Detta är synnerligen illojalt, anser företaget.

Fackförbundet har också brutit mot kollektivavtalet genom att uppmana de anställda att sluta sina jobb hos HSMG och träffa nya anställningsavtal med städföretaget ISS som tagit över städningen på hotellen som ägs av Choice. Städföretaget anser, till skillnad från fackförbundet, att det inte varit fråga om en verksamhetsövergång. Alla anställda har inte fått jobb hos ISS och de som fått det har fått nya anställningsavtal.

Förbundet har heller inte förhandlat om detta i förväg med HSMG. Det är ett grovt lojalitetsbrott, anser företaget och stämmer Hotell- och Restaurangfacket till Arbetsdomstolen.

HSMG kräver 500 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrottet. Dessutom vill företaget ha nära 35 miljoner som ersättning för den vinst de gått miste om därför att avtalen med Choice sades upp i förtid.