Städbolag kräver facket på 35 miljoner kronor

2011-09-13 10:52 Ann Norrby  

Ett städföretag kräver en halv miljon i allmänt skadestånd och nära 35 miljoner i ekonomiskt skadestånd från Hotell- och Restaurangfacket. Fackförbundet har uppmanat företagets anställda att gå över till en konkurrent och då brutit mot kollektivavtalet.

Städföretaget HSMG skötte städningen på fem hotell ägda av Choice Hotels Sweden AB i Stockholmstrakten. I juni sade Choice upp avtalen mot HSMGs vilja. Städföretaget har gått till skiljenämnd för att Choice ska fullfölja avtalen.

HSMG hävdar att Hotell- och Restaurangfacket bidragit till att avtalen sades upp genom att facket misskrediterat städföretaget i brev till Choice. Detta är synnerligen illojalt, anser företaget.

Fackförbundet har också brutit mot kollektivavtalet genom att uppmana de anställda att sluta sina jobb hos HSMG och träffa nya anställningsavtal med städföretaget ISS som tagit över städningen på hotellen som ägs av Choice. Städföretaget anser, till skillnad från fackförbundet, att det inte varit fråga om en verksamhetsövergång. Alla anställda har inte fått jobb hos ISS och de som fått det har fått nya anställningsavtal.

Förbundet har heller inte förhandlat om detta i förväg med HSMG. Det är ett grovt lojalitetsbrott, anser företaget och stämmer Hotell- och Restaurangfacket till Arbetsdomstolen.

HSMG kräver 500 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrottet. Dessutom vill företaget ha nära 35 miljoner som ersättning för den vinst de gått miste om därför att avtalen med Choice sades upp i förtid.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna