Avtalsrörelsen

Stoppa knepet med
hot om inhyrning

Dan Holke har hjälpt LO med skissen till en avtalsskrivning.

Personaluthyrningen är en het fråga i avtalsrörelsen. LO-förbunden söker uppgörelser som säkrar företrädesrätten vid övergång från fast bemanning till inhyrning.

Publicerad

Den 22 oktober enades LOs representantskap att kringgående av anställningsskyddslagen med hjälp av bemanningsföretag måste förhindras. LO-TCO Rättsskydd har hjälpt till med en skiss till en avtalsskrivning.

- Tekniskt är det inte alls svårt. Man kan föra in en regel i kollektivavtalet som säger att arbetsgivaren inte får hyra in personal när det finns personer som har företrädesrätt till återanställning, om inte facket godkänner det, säger Dan Holke som är chef på LO-TCO Rättsskydd.

I bemanningsavtalet skulle man också kunna tänka sig en paragraf om att bemanningsföretagen inte avser att bidra till kringgående av anställningsskyddet, menar Dan Holke.

- De säger i sin retorik att de inte ska bidra till det här. Då borde det inte vara några problem att skriva in det i avtalet.

Lagvägen då?

- Ja, tekniskt är det inga problem att införa samma regel där. Men oavsett regering anser politiker att den här typen av frågor bör parterna lösa.

Anser ni att ett fastställande av företrädesrätten är tillräckligt?

- Man återställer lite av anställningsskyddet. Kom ihåg att den här möjligheten med inhyrning inte fanns under de första 20 åren av Las. Det är egentligen bara fråga om att täppa till det kryphål som uppstod genom Abu-Garciadomen, säger Dan Holke.

Domen öppnade portarna för arbetsgivarna att säga upp personal och därefter ersätta dem med inhyrda, kanske dagen efter. Möjligheten till en så snabb övergång har blivit arbetsgivarens slagträ i exempelvis turordningsförhandlingar.

- Vad jag förstår har detta accelererat sista året. Förbunden anser att det här har ökat. När man sitter i turordningsförhandlingar hotar en del arbetsgivare med att om de inte får välja ut de anställda de vill ha kvar, så kommer de att hyra in arbetskraften i stället.

Dan Holke tycker att utvecklingen tyder på en viss övertolkning av Abu Garciadomen. Målet innehöll speciella omständigheter. IF Metall hade vägrat låta uppsagda gå in på viss tid och förbundet kunde inte styrka påståenden om att övergången till inhyrning var medvetet iscensatt.

Ett planerat kringgående av anställningsskyddslagen skulle underkännas av Arbetsdomstolen anser Dan Holke.

- Problemet är bevisningen. Man måste kunna visa att arbetsgivaren använt inhyrning som ett verktyg. Arbetsdomstolen ger sig inte in i företagsekonomiska bedömningar utan utgår ofta från det arbetsgivaren säger.

Ofta argumenterar arbetsgivarna att produktionen går upp och ner, att man bara behöver personal ibland och att det är svårt att förutse svackorna. Sådana resonemang är svåra att med framgång motbevisa. Men LO-TCO Rättsskydd ger inte upp utan fortsätter driva mål där man tycker att bevisningen håller. Just nu pågår två processer i Arbetsdomstolen. Båda gäller Livsmedelsarbetareförbundets medlemmar, det ena på Marabou (mål A 2/07), det andra på ett litet rökeri (mål A 238/09).

Dan Holke säger att det finns få saker som folk blir så förbannade på ute på arbetsplatserna som när arbetsgivaren säger upp och nästa dag hyr in.

- Det handlar om en genuin vrede där ute. Folk blir otroligt upprörda att det här är möjligt, säger Dan Holke.

Läs Bemanningsspecialen i Lag & Avtal

Lag & Avtal 11-09 ute hos läsarna den 19 november.