Avtalsrörelsen

Stora Enso inblandat i stort kollektivavtalsbrott

Stora Enso ska nu närmare undersöka sin relation med unerleverantören Timro och se över vilka andra företag som kan behöva granskas. Foto: Scanpix

Lettiska skogsarbetare röjde Stora Ensos skog för knappt 17 kronor i timmen. <br/>– Det är kollektivavtalsbrott i miljonklassen, säger Håkan Engberg, ombudsman på GS-facket i Dalarna. Stora Enso Skog har redan genomfört en externrevision för att granska de framkomna uppgifterna.

Publicerad

De lettiska skogsarbetarna ska ha utfört röjning i skogarna i Dalarna och Värmland. Enligt sajten Stoppa fusket.nu, har Stora Enso under flera år använt sig av skogsarbetarna, som var anställda av det lettiska företaget Sia Westra. Företaget är underleverantör till Timro AB, som är Stora Enso Skogs huvudentreprenör. 

Sajten har genom att granska Sia Westras årsredovisning dragit slutsatsen att letterna tjänat knappt 17 kronor i timmen, om de jobbat fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen. Det ska ha kompenserats med det lettiska skattefria utlandstraktamentet, som är på 364 kronor per dag.

Daniel Forsberg, skogsbrukschef på Stora Enso Skog, tar uppgifterna på stort allvar och en externrevision har redan genomförts.

– Vi kunde inte verifiera lönenivån på 17 kr i timmen. Men fortfarande var det så att lönerna inte levde upp till kollektivavtalets nivåer, vilket vi kräver i avtal med alla entreprenörer, säger han.

Daniel Forsberg säger sig inte kunna precisera närmare vilka lönenivåer det rört sig om.

– Ett av huvudproblemen när vi skulle granska det här var brister i tidredovisningen. Det gör att jag har svårt att säga det. 

Han understryker dock att det avtal som Stora Enso har med Timro lever upp till lönenivåerna i kollektivavtalet.

– Sedan har vi inte granskat relationen mellan Timro och Sia Westra. Vi har bara tittat på Sia Westras hantering av sin arbetskraft, som inte varit i enlighet med de regler vi har, säger Daniel Forsberg.

Att använda traktamentet som en del av lönen strider också mot kollektivavtalet. 

– Man har inte följt de krav som man i olika led har åtagit sig i skriftliga kontrakt med oss, säger Daniel Forsberg.

Stora Enso ska nu närmare undersöka sin relation med Timro och se över vilka andra företag som kan behöva granskas.

Fackförbundet GS (Skogs-Trä och Grafisk bransch) har ett hängavtal med Timro. Håkan Engberg, ombudsman på GS-facket i Dalarna, har försökt få tag på Sia Westra, utan att lyckas. För honom är situationen välbekant.

– Den här typen av företag har vi brottats med ett antal år. Jag hade hoppats på att det skulle ha blivit bättre. Vi har satt dem i fokus genom vårt arbete med kontroller. Men tydligen hittar vi inte alla, säger han.

Håkan Engberg menar att det många gånger är prislappen som styr vilka företag som får uppdragen.

– I det här fallet handlar det om röjning på 1000 hektar per år i snitt. Det här rör sig kollektivavtalsbrott i miljonklassen om man skulle räkna på det. Risken är uppenbar att det är andra saker också som inte är betalda, säger han.

Lag & Avtal har sökt Timro för en kommentar.