Avtalsrörelsen

Strejkvarsel hotar midsommartrafiken

1 500 anställda inom spårtrafiken kan tas ut i strejk inför midsommarhelgen. Foto: Scanpix

Försämrade villkor efter varje upphandling. Det vill Seko sätta stopp för. 03.00 på morgonen dagen före midsommarafton går 1 500 medlemmar ut i strejk.<br>- Varslet kommer att slå hårt mot tredje man, säger Lars Friberg, Almega.

Publicerad

Seko kräver regler i det centrala avtalet som säger att de anställda ska få behålla sina löner och anställningsvillkor när olika verksamheter inom spårtrafiken upphandlas.

– I dag räcker det för ett företag att byta namn och organisationsnummer för att frigöra sig från de lokala avtalen och börja försämra villkoren för våra medlemmar, säger Seko:s avtalssekreterare Valle Karlsson i ett uttalande.

Han förklarar att det kan handla om såväl förlorade semesterdagar som tappad pension och lägre lön.

-Vi vill ha ett system som skyddar våra medlemmar mot denna form av villkorsdumpning, säger Valle Karlsson.

Varje upphandling innebär oro för Seko:s medlemmar. Seko vill därför förstärka skyddet vid verksamhetsövergång och byte av tågoperatör.

I dag har Seko varslat om konflikt främst med fokus på den upphandlade spårtrafiken i Stockholm, Västsverige och Skåne. 1 500 medlemmar tas ut i strejk den 20 juni. I Stockholm är det tunnelbanan som berörs, i Göteborgsregionen SJ och i Skåneregionen Veolia. Konfliktvarslet omfattar också blockad mot övertid, mertid och restid inom hela avtalsområdet.

Lars Friberg, avtalsansvarig på Almega Spårtrafikföretagen, anser att villkoren vid en verksamhetsövergång ska förhandlas, som hittills, vid varje tillfälle det är aktuellt.

- Om Seko:s förslag skulle få gälla vid verksamhetsövergångar så skulle det innebära att människor anställda i samma företag och med samma arbetsuppgifter skulle kunna ha helt olika villkor, beroende på var de arbetat tidigare. Det är inte rimligt, säger Lars Friberg i ett uttalande.

Medlingsinstitutet har i dag utsett Göte Larsson, tidigare avtalssekreterare för IF Metall, och Karl Olof Stenqvist, tidigare förhandlingschef på Teknikföretagen, till att medla mellan parterna.