Avtalsrörelsen

Svartfötter redo - men i fel bransch

Medlemmar i Fria Moderata Studentförbundet står redo att bemanna handeln om det blir strejk från midnatt. Men förbundet har missat att varslet inte gäller butiker utan lager.

Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Avtalsförhandlingarna inom handeln är just nu mycket spännande. Alla väntar på parternas besked till medlarna som lämnas klockan tre.

Men somliga är redan beredda på strejk. ”Vi kan stå i kassorna” meddelar Fria Moderata Studentförbundet i ett pressmeddelande nu på onsdagseftermiddagen. Förbundet tycker inte att det är rimligt att tredje man drabbas bara för att parterna inte kan enas.

”FMSF till skillnad från LO-facket Handels bryr sig om att människor ska kunna köpa mat och vatten” meddelar man stolt.

- Vi har många medlemmar som är vana vid att stå i butik, säger viceordförande Gustaf Dymov.

Jamen Handels strejkvarsel gäller inte butiker utan partihandel. Arbete på lager alltså. Har ni några medlemmar med truckkort?

- Ja, det finns nog. Jag känner en som kört truck inom papper, säger Gustaf Dymov.

Återstår att se om det räcker. Handels varsel omfattar åtminstone 3 000 anställda hos bland andra Ahlsell Sverige, BergendahlsGruppen, B&B TOOLS Supply Chain, Everfresh och ICA Sverige.

Förmodligen får vi aldrig veta. Strejk eller ej, Svensk Handel och i synnerhet dess medlemsföretag vill knappast spetsa till situationen genom att anlita svartfötter.