SVT talade om för lite - får betala skadestånd

2015-06-17 14:19 Ann Norrby  

Sveriges Television förhandlade med Musikerförbundet om att lägga ut jobbet med Så ska det låta. Men det räckte inte att facket fick veta vilket produktionsbolag som skulle göra programmet. SVT får betala 50 000 kronor i skadestånd.

Sveriges Television gjorde rätt i att kalla Musikerförbundet till förhandling om den planerade utläggningen av TV-programmet Så ska det låta till produktionsbolaget Mastiff AB. Men facket hade rätt att få veta mer än SVT lämnade ut, anser Arbetsdomstolen.

Förhandlingsskyldigheten finns för att facket ska kunna ingripa om det finns risk för att en entreprenad medför att lag eller kollektivavtal sätts åt sidan. Facket har i sådana fall rätt att lägga veto mot entreprenaden.

I det här fallet krävde Musikerförbundet bland annat att få veta om Mastiff hade flera kollektivavtal, vem som ägde det, hur många musiker som skulle delta i programmet och vilka anställningsförhållanden de hade. Dessutom ville facket se anställnings- eller uppdragsavtalen mellan Mastiff och de medverkande.

SVT ansåg för det första att utläggningen inte behövde förhandlas med facket. Men om det var fel, så behövde företaget i alla fall inte lämna ut något mer. SVT hade anlitat Mastiff under många år utan problem. Facket behövde inte veta mer om ägarförhållandena och SVT hade inte tillgång till allt som facket krävde att få se, hävdade företaget.

AD tar inte ställning till om SVT varit skyldigt att informera om allt som facket hade krävt att få veta, men domstolen slår fast att de uppgifter som SVT hade lämnat varit alltför knapphändiga. Därför får företaget betala 50 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot MBL.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt