Tågstrejken fortsätter

2014-06-13 09:07 Elisabet Örnerborg  

Seko tackade nej till medlarnas bud på torsdagen. - Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor, säger Valle Karlsson, Seko:s avtalssekreterare.

Medlarna Leif Ohlsson och Göran Ekström lämnade ett bud i går som innebar att alla konfliktåtgärder från fack och arbetsgivare skulle dras tillbaka i två månader. Under den tiden skulle medlare från Medlingsinstitutet medla lokalt mellan Seko och Veolia, där konflikten har sitt ursprung. Budet innebar också att om parterna inte skulle komma överens under de två månaderna, skulle Seko kunna återuppta strejken.

Almega tackade ja till medlarbudet.

- Det är ett bra och konstruktivt förslag från medlarna. Självklart säger Almega ja till fortsatta förhandlingar samtidigt som resenärerna inte behöver drabbas av fler inställda tåg, säger Almegas förhandlingsansvariga Beata Hammarsköld i ett uttalande.

Seko däremot kritiserade budet kraftigt.

- Medlarna har i sitt bud inte lyckats fånga in någon av våra kärnfrågor. Nu ligger ansvaret hos medlarna och Almega att lägga fram förslag som stoppar missbruket av deltider och timanställningar, säger Valle Karlsson.

På tisdag bryter strejken ut på Kustpilen och på midsommaraftonens morgon träder det tredje varslet i kraft. Det är riktat mot Stockholmståg som har pendeltågtrafiken i Stockholm och mot Krösatågen i Småland.

Medlarna

  • En tidigare fackförbundsordförande och en tidigare generaldirektör vid Arbetsgivarverket medlar i tågkonflikten.
  • Leif Ohlsson var tidigare vice ordförande och förhandlingschef för IF Metall, han har också varit förbundsordförande för Industrifacket.
  • Göran Ekström har tidigare varit statssekreterare, överdirektör och tf generaltulldirektör vid Tullverket och generaldirektör vid Arbetsgivarverket.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt